Składniki
- 6 piersi kaczki (bez kości)
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 cykorie
- sok i skórka otarta z 2 pomarańczy
- cząstki (fileciki) z 2 pomarańczy
- 80 ml octu ryżowego
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 2 łyżki soli
- pieprz
Przygotowanie
Ponacinać w kratkę skórkę na piersiach kaczki.
Natrzeć po obu stronach papryką i solą, wstawić na 8 godzin do lodówki.
Nie przykrywać.
Następnie ułożyć piersi kaczki skórką do dołu na gorącej patelni.
Smażyć na średnim ogniu, aż wypłynie tłuszcz, a skórka zacznie się robić brązowa.
Wtedy odwrócić mięso, patelnię wstawić na 8-10 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Wyjąć kaczkę z piekarnika, wylać z patelni połowę wytworzonego sosu.
Do pozostałego dodać skórkę z pomarańczy, sok i ocet, wymieszać.
Pokroić cykorię wzdłuż na ćwiartki, włożyć do sosu.
Podgrzewać około 2 minut, aż cykoria zmięknie.
Zdjąć patelnię z ognia, dodać miętę i cząstki pomarańczy, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Każdą pierś kaczki pokroić na 4 kawałki i ułożyć na cykorii.