Piersi kaczki z papryką

Składniki

  • 6 piersi kaczki (bez kości)
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 cykorie
  • sok i skórka otarta z 2 pomarańczy
  • cząstki (fileciki) z 2 pomarańczy
  • 80 ml octu ryżowego
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 2 łyżki soli
  • pieprz

Przygotowanie

Ponacinać w kratkę skórkę na piersiach kaczki.

Natrzeć po obu stronach papryką i solą, wstawić na 8 godzin do lodówki.

Nie przykrywać.

Następnie ułożyć piersi kaczki skórką do dołu na gorącej patelni.

Smażyć na średnim ogniu, aż wypłynie tłuszcz, a skórka zacznie się robić brązowa.

Wtedy odwrócić mięso, patelnię wstawić na 8-10 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.

Wyjąć kaczkę z piekarnika, wylać z patelni połowę wytworzonego sosu.

Do pozostałego dodać skórkę z pomarańczy, sok i ocet, wymieszać.

Pokroić cykorię wzdłuż na ćwiartki, włożyć do sosu.

Podgrzewać około 2 minut, aż cykoria zmięknie.

Zdjąć patelnię z ognia, dodać miętę i cząstki pomarańczy, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Każdą pierś kaczki pokroić na 4 kawałki i ułożyć na cykorii.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *