Pierś indyka z serem żółtym

Składniki

  • 6 plastrów mięsa z piersi indyka
  • 5 dag startego sera żółtego
  • 5 dag mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki mąki
  • 10 dag masła
  • 1 kieliszek likieru pomarańczowego
  • 1 kieliszek soku pomarańczowego
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Plastry mięsa obtoczyć w mące wymieszanej z solą.

Usmażyć na 1 łyżce masła z obu stron i przełożyć do żaroodpornego naczynia.

Z reszty mąki i masła zrobić zasmażkę.

Rozprowadzić mlekiem i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Dodać likier i sok oraz większą część sera żółtego.

Mieszać, aż ser się rozpuści.

Dodać śmietanę i wymieszać.

Plastry mięsa polać sosem i posypać pozostałym serem.

Zapiekać 10 minut w temperaturze 200°C.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *