Składniki
- 675 g piersi indyczej
- 2 cebule, pokrojone w kostką
- 2 zielone papryki, pokrojone w kostką
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostką
- 3 łyżki oleju
- po 1/2 łyżeczki bazylii, oregano, tymianku, papryki, proszku czosnkowego, proszku cebulowego, chili w proszku
- po 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne oraz czarnego i białego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 3 szklanki rozgniecionych pomidorów
- 1/2 szklanki posiekanej zielonej cebulki
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
Przygotowanie
Indyka pokroić w paski o szerokości 2 cm.
Mięso usmażyć w dużym garnku. Wrzucić cebulę i paprykę. Dodać przyprawy, sos Worcestershire i pomidory. Zmniejszyć ogień i dusić przez 1 1/4 godziny.
Dodać zieloną cebulkę i pietruszkę, dusić jeszcze przez 5 minut. Podawać z ryżem lub makaronem.