Składniki
- 50 dag mielonego mięsa mieszanego
- 4 jajka
- 2 spore cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 szklanka śmietany (22%)
- 2 łyżeczki ostrej musztardy lub bardzo ostrego ketchupu
- 1 łyżeczka przyprawy warzywnej typu vegeta lub przyprawy do zup w płynie
- 1 łyżka przesianej mąki pszennej 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub garść świeżego tymianku
- 2-3 łyżki startego sera żółtego (najlepiej parmezanu)
- garść tartej bułki
- sól pieprz lub mielona ostra papryka albo pieprz cayenne
- tłuszcz do nasmarowania formy
Przygotowanie
Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać, cebule drobno posiekać lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Mięso wymieszać z cebulą i czosnkiem, 1 jajkiem, musztardą, mąką i szczyptą soli. Z masy formować niewielkie pulpety i gotować je 20 minut w wodzie z dodatkiem przyprawy. Wyjąć łyżką cedzakową. Śmietanę ubić z pozostałymi trzema jajkami i ziołami, doprawić solą i pieprzem. Formę do zapiekania natłuścić, ułożyć w niej pulpety i zalać masą śmietanową. Posypać startym serem wymieszanym z tartą bułką i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) i zapiekać około 15 minut. Podawać z ziemniakami z wody lub puree ziemniaczanym.