Piekielne pulpety

Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa mieszanego
  • 4 jajka
  • 2 spore cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka śmietany (22%)
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy lub bardzo ostrego ketchupu
  • 1 łyżeczka przyprawy warzywnej typu vegeta lub przyprawy do zup w płynie
  • 1 łyżka przesianej mąki pszennej 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub garść świeżego tymianku
  • 2-3 łyżki startego sera żółtego (najlepiej parmezanu)
  • garść tartej bułki
  • sól pieprz lub mielona ostra papryka albo pieprz cayenne
  • tłuszcz do nasmarowania formy

Przygotowanie

Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać, cebule drobno posiekać lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Mięso wymieszać z cebulą i czosnkiem, 1 jajkiem, musztardą, mąką i szczyptą soli. Z masy formować niewielkie pulpety i gotować je 20 minut w wodzie z dodatkiem przyprawy. Wyjąć łyżką cedzakową. Śmietanę ubić z pozostałymi trzema jajkami i ziołami, doprawić solą i pieprzem. Formę do zapiekania natłuścić, ułożyć w niej pulpety i zalać masą śmietanową. Posypać startym serem wymieszanym z tartą bułką i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) i zapiekać około 15 minut. Podawać z ziemniakami z wody lub puree ziemniaczanym.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *