Pieczony schab z cebulą

Składniki

  • 2kg młodego schabu z kością
  • 12 średniej wielkości cebul
  • sól
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka estragonu
  • łyżeczka bazylii
  • kilka goździków
  • olej

Przygotowanie

Mięso oddzielamy od kości. W szerokim, płytkim naczyniu zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, pieprzu i ziół. Do wrzątku wkładamy schab i podzielone na części schabowe kostki. Gotujemy delikatnie na małym ogniu przez 15 min, zestawiamy, szczelnie przykrywamy. Mięso powinno stygnąć w aromatycznym wywarze. Zimne lekko obsuszamy, posypujemy dość obficie pieprzem i rumienimy w tzw. głębokim tłuszczu ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny, obkładamy połówkami cebul, w które wbijamy po jednym goździku, polewamy tłuszczem, w którym mięso się smażyło, szczelnie przykrywamy, wstawiamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika (czas pieczenia mięsa zależy od jego grubości). Pieczeń jest gotowa, gdy otaczająca ją cebula lekko się zrumieni.

Połówki cebul można lekko przymocować do mięsa za pomocą drewnianej wykałaczki. Schab kroimy w cienkie plastry, układamy na wygrzanym półmisku, obkładamy cebulą, polewamy niewielką ilością tłuszczu, w którym mięso się rumieniło. Podajemy z ziemniakami puree i zasmażanymi, czerwonymi buraczkami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *