Pieczony ryż po chińsku

Składniki

  • 600 g gotowanego ryżu
  • 100 g szynki gotowanej
  • 100 g wołowiny
  • 30 g boczku
  • 4 jajka
  • 1 papryka zielona
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • 4 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Mięso pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z siekanym czosnkiem, szczyptą soli, pieprzem, mąką ziemniaczaną i łyżką sosu sojowego.

Paprykę przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić w cienkie paski.

Szynkę i boczek pokroić w drobną kostkę.

Jajko wymieszać z pietruszką.

W patelni o zaokrąglonym dnie rozgrzewać porcjami niewielką ilość oleju i kolejno podsmażać mięso, paprykę, szynkę i boczek, energicznie mieszając.

Podsmażone składniki przekładać do miski.

Ryż rozdrobnić, krótko podsmażyć, odgarnąć do brzegów patelni, a na jej środek wbić jajka.

Mieszać dopóki nie zgęstnieją, po czym wymieszać z pozostałymi składnikami i łyżką sosu sojowego.

Doprawić do smaku i podawać.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *