Pieczony boczek

Składniki

  • 1kg surowego, chudego boczku
  • duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • płaska łyżeczka soli
  • kopiasta łyżka majeranku (koniecznie przesianego przez sito)
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie

W moździerzu rozdrabniamy ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe. Przyprawy mieszamy, dodajemy wodę i tak przygotowaną bejcą nacieramy boczek ze wszystkich stron, owijamy w pergamin i odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce. Po tym czasie obkładamy boczek cienkimi plasterkami cebuli, ponownie zawijamy w pergamin i odkładamy w chłodne miejsce do następnego dnia. Zamarynowany i dobrze wychłodzony przekładamy do dużego, płaskiego rondla, skórą do góry, podlewamy 1/2 szklanki wody i pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku, od czasu do czasu uzupełniając wodę, która odparowuje. W czasie pieczenia należy uważać, by boczek zbyt szybko się nie wytopił, trzeba go więc dość często obracać i polewać wytworzonym w czasie pieczenia sosem. Gdy zmięknie, naczynie z boczkiem stawiamy na wierzchu płyty w piekarniku lub lekko rumienimy. Gorący wyjmujemy na płaski półmisek i pozostawiamy do wychłodzenia. Podajemy na zimno, pokrojony w cienkie plasterki, najlepiej z dodatkiem pikantnych sosów (chrzanowego, korniszonowego lub pomidorowego) lub z ćwikłą.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *