Składniki
- 1kg surowego, chudego boczku
- duża cebula
- 2 liście laurowe
- płaska łyżeczka soli
- kopiasta łyżka majeranku (koniecznie przesianego przez sito)
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki wody
Przygotowanie
W moździerzu rozdrabniamy ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe. Przyprawy mieszamy, dodajemy wodę i tak przygotowaną bejcą nacieramy boczek ze wszystkich stron, owijamy w pergamin i odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce. Po tym czasie obkładamy boczek cienkimi plasterkami cebuli, ponownie zawijamy w pergamin i odkładamy w chłodne miejsce do następnego dnia. Zamarynowany i dobrze wychłodzony przekładamy do dużego, płaskiego rondla, skórą do góry, podlewamy 1/2 szklanki wody i pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku, od czasu do czasu uzupełniając wodę, która odparowuje. W czasie pieczenia należy uważać, by boczek zbyt szybko się nie wytopił, trzeba go więc dość często obracać i polewać wytworzonym w czasie pieczenia sosem. Gdy zmięknie, naczynie z boczkiem stawiamy na wierzchu płyty w piekarniku lub lekko rumienimy. Gorący wyjmujemy na płaski półmisek i pozostawiamy do wychłodzenia. Podajemy na zimno, pokrojony w cienkie plasterki, najlepiej z dodatkiem pikantnych sosów (chrzanowego, korniszonowego lub pomidorowego) lub z ćwikłą.