Pieczone żeberka

Składniki

  • 2,2 kg żeberek wieprzowych
  • 2 szklanki piwa
  • 2 szklanki sosu Barbecue
  • 10 szklanek wody
  • 1/4 szklanki przyprawy do pikli
  • 1 cebula (pokrojona w kostkę)
  • 2 marchewki (pokrojone w kostkę)
  • 2 łodygi selera naciowego (pokrojone w kostkę)
  • 1  posiekany ząbek czosnku
  • 2  łyżeczki soli

Przygotowanie

Włożyć żeberka do dużego garnka, zalać wodą i piwem.

Dodać warzywa i przyprawy.

Doprowadzić do wrzenia.

Gotować na małym ogniu przez 2 godziny.

Podgrzać piekarnik do temperatury 200°C.

Usunąć kości z mięsa.

Mięso opłukać zimną wodą.

Po odkrojeniu błon ułożyć mięso w blaszce do pieczenia.

Polać sosem Berbecue i piec przez 15 minut w piekarniku lub na rożnie opalanym węglem drzewnym, smarując sosem.

Podawać gorące.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *