Składniki
- 4 udka z indyka
- sól
- pieprz
- łyżka oleju
- łyżka masła
Sos myśliwski:
- 2 szklanki mocnego bulionu
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 100 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- szczypta tymianku
- po łyżeczce posiekanej natki pietruszki i estragonu
- 100 g pieczarek
- kieliszek białego wina
- łyżka przecieru pomidorowego
- sól
Przygotowanie
Udka płuczemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej z łyżką masła. Obsmażamy udka na rumiano. Przekładamy do brytfanny, pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C, polewając od czasu do czasu sosem z pieczenia.
Pokrojony w cienkie plastry boczek smażymy na rozgrzanej głębokiej patelni. Wyjmujemy, trzymamy w cieple, a na pozostałym tłuszczu szklimy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy chwilę na silnym ogniu, mieszając. Dodajemy masło, wlewamy bulion, zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem kilka minut. Przecieramy prze sito, dodajemy mąkę wymieszaną z winem, gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodajemy przecier pomidorowy, posiekane zioła, doprawić my do smaku solą. Wkładamy usmażony boczek oraz dla ozdoby marynowane cebulki i pokrojony w kostkę sparzony seler naciowy. Upieczone udka układamy w żaroodpornym półmisku na plastrach usmażonego boczku, polewamy sosem, wstawiamy na 3-4 minut do nagrzanego piekarnika, podgrzewamy. Podajemy z plackami ziemniaczanymi.