Pieczone udka z indyka z sosem myśliwskim

Składniki

  • 4 udka z indyka
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oleju
  • łyżka masła

Sos myśliwski:

  • 2 szklanki mocnego bulionu
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • szczypta tymianku
  • po łyżeczce posiekanej natki pietruszki i estragonu
  • 100 g pieczarek
  • kieliszek białego wina
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • sól

Przygotowanie

Udka płuczemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej z łyżką masła. Obsmażamy udka na rumiano. Przekładamy do brytfanny, pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C, polewając od czasu do czasu sosem z pieczenia.

Pokrojony w cienkie plastry boczek smażymy na rozgrzanej głębokiej patelni. Wyjmujemy, trzymamy w cieple, a na pozostałym tłuszczu szklimy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy chwilę na silnym ogniu, mieszając. Dodajemy masło, wlewamy bulion, zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem kilka minut. Przecieramy prze sito, dodajemy mąkę wymieszaną z winem, gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodajemy przecier pomidorowy, posiekane zioła, doprawić my do smaku solą. Wkładamy usmażony boczek oraz dla ozdoby marynowane cebulki i pokrojony w kostkę sparzony seler naciowy. Upieczone udka układamy w żaroodpornym półmisku na plastrach usmażonego boczku, polewamy sosem, wstawiamy na 3-4 minut do nagrzanego piekarnika, podgrzewamy. Podajemy z plackami ziemniaczanymi.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *