Pieczona wołowina z pastą serową

Składniki

  • 4 nieco grubsze (jak na rolady) plastry wołowiny
  • duża cebula
  • 20 dag żółtego, lekko pikantnego sera
  • oliwa i masło (pół na pół)
  • jajko
  • kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Przygotowujemy pastę: drobno posiekaną cebulę dusimy w niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy się zeszkli, zestawiamy z ognia, dodajemy utarty ser, jajko, przyprawy. Składniki mieszamy i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Plastry mięsa rozbijamy odwrotną stroną noża, oprószamy solą, podpiekamy na niewielkiej ilości tłuszczu na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, rumieniąc z obu stron (przez 4-5 min). Zestawiamy z ognia, na wierzchu każdego plastra rozkładamy równą porcję pasty, rozsmarowujemy. Naczynie szczelnie przykrywamy i dopiekamy na najmniejszym ogniu ok. 10-15 min (czas zależy od grubości wołowych płatów).

Podajemy na wygrzanych talerzach z ziemniakami puree lub cienkimi, chrupiącymi frytkami obficie posypanymi zieleniną, z dodatkiem sezonowej surówki.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *