Pieczona polędwica

Składniki

  • dorodna (do 1,2 kg) polędwica wołowa
  • słoik musztardy delikatesowej
  • duża główka czosnku
  • 1 filiżanka drobnego cukru kryształu

Przygotowanie

Obrane ząbki czosnku podzielić (każdy) na 2-3 części.

Oczyszczoną z błon polędwicę wytrzeć skropioną octem ściereczką i nakłuć przygotowanym czosnkiem (w miarę gęsto i równomiernie).

Mięso posmarować do­kładnie musztardą, obsypać cukrem, włożyć do naczynia do zapiekania i natychmiast wstawić do bar­dzo gorącego, nagrzanego do temp. 220°C piekarnika.

W czasie pieczenia podlać (tylko raz!) niewielką ilo­ścią wody.

Na 20 minut przed wyjęciem mięsa z piekarnika można rozrzucić po bokach brytfanny maleńkie młode ziemniaki (dokładnie umyte i wytarte do sucha).

Upieczone mięso pokroić w zgrabne, niezbyt grube pla­stry (po 2 na porcję).

Mięso zamiast z młodymi ziemnia­kami można podać z kładzionymi kluseczkami z fran­cuskiego ciasta.

Oddzielnie, w sosjerce, podawać wy­tworzony sos.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *