Składniki
- dorodna (do 1,2 kg) polędwica wołowa
- słoik musztardy delikatesowej
- duża główka czosnku
- 1 filiżanka drobnego cukru kryształu
Przygotowanie
Obrane ząbki czosnku podzielić (każdy) na 2-3 części.
Oczyszczoną z błon polędwicę wytrzeć skropioną octem ściereczką i nakłuć przygotowanym czosnkiem (w miarę gęsto i równomiernie).
Mięso posmarować dokładnie musztardą, obsypać cukrem, włożyć do naczynia do zapiekania i natychmiast wstawić do bardzo gorącego, nagrzanego do temp. 220°C piekarnika.
W czasie pieczenia podlać (tylko raz!) niewielką ilością wody.
Na 20 minut przed wyjęciem mięsa z piekarnika można rozrzucić po bokach brytfanny maleńkie młode ziemniaki (dokładnie umyte i wytarte do sucha).
Upieczone mięso pokroić w zgrabne, niezbyt grube plastry (po 2 na porcję).
Mięso zamiast z młodymi ziemniakami można podać z kładzionymi kluseczkami z francuskiego ciasta.
Oddzielnie, w sosjerce, podawać wytworzony sos.