Składniki
- 1 gicz cielęca (około 1-1,5 kg)
Do gotowania:
- 2 l osolonej wody
- 2 łyżki octu
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 4 goździki
- 1 listek laurowy
- 5 jagód jałowca
- 10 ziarenek pieprzu
Do pieczenia:
- po 1/8 l białego wina i wody
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 100 g masła
- sól
- biały pieprz
- szczypta cukru
Przygotowanie
Zagotować osoloną wodę z octem z oczyszczoną i drobno pokrojoną włoszczyzną, listkiem laurowym, cebulą naszpikowaną goździkami i pozostałymi aromatami i włożyć do niej umytą gicz cielęcą.
Zredukować ogień i gotować gicz cielęcą na wolnym ogniu co najmniej 45 minut.
Wówczas wyjąć gicz, ostudzić trochę i ściągnąć zewnętrzną skórę.
W brytfannie stopić połowę masła, włożyć gicz i obłożyć pozostałym masłem zestruganym w wiórki.
Piec gicz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C około godziny, polewając masłem, w którym się piecze.
Kiedy mięso będzie chrupiące, wyjąć je z brytfanny i owinięte w folię aluminiową położyć w ciepłym miejscu.
Część masła z pieczenia giczy zlać i również postawić w ciepłym miejscu.
Pozostałe masło z pieczenia zagotować razem z winem i wodą i na silnym ogniu wygotować, redukując do 1/3 objętości.
W tym czasie oddzielić mięso od kości i ułożyć na podgrzanym półmisku, polewając masłem.
Wygotowany wywar zagęścić mąką ziemniaczaną, doprawić do smaku śmietaną, przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i szczyptą cukru i podać do giczy oddzielnie.
Jako dodatek nadają się wszystkie delikatne warzywa, puree ziemniaczane lub makaron wstążki.