Pieczona gicz cielęca

Składniki

  • 1 gicz cielęca (około 1-1,5 kg)

Do gotowania:

  • 2  l osolonej wody
  • 2  łyżki octu
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 4 goździki
  • 1 listek laurowy
  • 5 jagód jałowca
  • 10 ziarenek pieprzu

Do pieczenia:

  • po 1/8  l białego wina i wody
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • sól
  • biały pieprz
  • szczypta cukru

Przygotowanie

Zagotować osoloną wodę z octem z oczyszczoną i drobno pokrojoną włoszczyzną, listkiem laurowym, cebulą naszpikowaną goździkami i pozostałymi aromatami i włożyć do niej umytą gicz cielęcą.

Zredukować ogień i gotować gicz cielęcą na wolnym ogniu co najmniej 45 minut.

Wówczas wyjąć gicz, ostudzić trochę i ściągnąć zewnętrzną skórę.

W brytfannie stopić połowę masła, włożyć gicz i obłożyć pozostałym masłem zestruganym w wiórki.

Piec gicz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C około godziny, polewając masłem, w którym się piecze.

Kiedy mięso będzie chrupiące, wyjąć je z brytfanny i owinięte w folię aluminio­wą położyć w ciepłym miejscu.

Część masła z pieczenia giczy zlać i również postawić w ciepłym miejscu.

Pozostałe masło z pieczenia zagotować razem z winem i wodą i na silnym ogniu wygotować, redukując do 1/3 objętości.

W tym czasie oddzielić mięso od kości i ułożyć na podgrzanym półmisku, polewając masłem.

Wygotowany wywar zagęścić mąką ziemniaczaną, doprawić do smaku śmietaną, przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i szczyptą cukru i podać do giczy oddzielnie.

Jako dodatek nadają się wszystkie delikatne warzywa, puree ziemniaczane lub makaron wstążki.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *