Pieczeń z polędwicy

Składniki

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • po 1/2 łyżeczki tymianku i zmielonego ziela angielskiego
  • łyżka grubo mielonego pieprzu
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 3 cebule
  • 30 ml oleju
  • 250 ml śmietany 22 proc.
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć i natrzeć mieszanką tymianku, zmielonego ziela angielskiego, grubo mielonego pieprzu i soli. Odłożyć na kilka godzin w chłodne miejsce.

W tym czasie umyć i obrać włoszczyznę, pokroić w słupki, a obraną cebulę posiekać. Brytfannę posmarować olejem, ułożyć w niej mięso, jarzyny i cebulę. Wlać kilka łyżek wody i piec 25 min w 200°C, polewając mięso wytworzonym sosem.

Pieczeń wyjąć, a jarzyny zmiksować i wymieszać ze śmietaną oraz skórką cytrynową, sos doprawić solą i pieprzem. Polędwicę włożyć ponownie do sosu i piec jeszcze 20-25 minut.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *