Składniki
- 1 kg polędwicy wołowej
- po 1/2 łyżeczki tymianku i zmielonego ziela angielskiego
- łyżka grubo mielonego pieprzu
- pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 3 cebule
- 30 ml oleju
- 250 ml śmietany 22 proc.
- skórka otarta z 1 cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć i natrzeć mieszanką tymianku, zmielonego ziela angielskiego, grubo mielonego pieprzu i soli. Odłożyć na kilka godzin w chłodne miejsce.
W tym czasie umyć i obrać włoszczyznę, pokroić w słupki, a obraną cebulę posiekać. Brytfannę posmarować olejem, ułożyć w niej mięso, jarzyny i cebulę. Wlać kilka łyżek wody i piec 25 min w 200°C, polewając mięso wytworzonym sosem.
Pieczeń wyjąć, a jarzyny zmiksować i wymieszać ze śmietaną oraz skórką cytrynową, sos doprawić solą i pieprzem. Polędwicę włożyć ponownie do sosu i piec jeszcze 20-25 minut.