Składniki
- 1kg mięsa wieprzowego od szynki
- 1 puszka brzoskwiń
- kilka bezpestkowych mandarynek (klementynki)
- 3 kiwi
- garść orzechów włoskich (połówki)
- liście sałaty
- ocet winny
- ulubione przyprawy
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
Mięso, wytarte wilgotną ściereczką nasączoną octem, natrzeć ulubionymi przyprawami (pieprz, sól, zioła).
Gdy porcja mięsa jest nieforemna, zrolować ją i owinąć bawełnianą nicią.
Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron, przełożyć do rondla z grubym dnem (ważne) i dusić przez około godzinę, aż zmięknie.
Zimną pieczeń pokroić w cienkie, zgrabne plastry.
Ułożyć dekoracyjnie na dużym półmisku.
Przybrać owocami i orzechami w taki sposób, by każdy plaster był nimi nakryty.
Podawać nie później niż 15 minut po przygotowaniu.