Pieczeń wieprzowa z owocami

Składniki

  • 1kg mięsa wieprzowego od szynki
  • 1 puszka brzoskwiń
  • kilka bezpestkowych mandarynek (klementynki)
  • 3 kiwi
  • garść orzechów włoskich (połówki)
  • liście sałaty
  • ocet winny
  • ulubione przyprawy
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Mięso, wytarte wilgotną ściereczką nasączoną octem, natrzeć ulubionymi przyprawami (pieprz, sól, zioła).

Gdy porcja mięsa jest nieforemna, zrolować ją i owinąć bawełnianą nicią.

Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron, przełożyć do rondla z grubym dnem (ważne) i dusić przez około godzinę, aż zmięknie.

Zimną pieczeń pokroić w cienkie, zgrabne pla­stry.

Ułożyć dekoracyjnie na dużym półmisku.

Przy­brać owocami i orzechami w taki sposób, by każdy plaster był nimi nakryty.

Podawać nie później niż 15 minut po przygotowaniu.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *