Pieczeń wieprzowa z brukselką i ziemniakami z wody

Składniki

Pieczeń wieprzowa:

  • 1 kg wieprzowiny bez kości
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule (ok. 100 g)
  • 3 marchewki (ok. 250 g)
  • 1/2 l wody
  • 1 liść laurowy
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1/8 l kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz

Brukselka:

  • 750 g brukselki
  • 2 łyżki masła (ok. 40 g)
  • sól
  • pieprz
  • 1 szczypta startej gaiki muszkatołowej

Ziemniaki z wody:

  • 750 g ziemniaków
  • sól

Przygotowanie

Pieczeń wieprzowa – Cebule pokrajać na ćwiartki.

Obrane marchewki pokrajać na grube plasterki

Ziemniaki z wody – Ziemniaki obrać, umyć i zalać zimną wodą, żeby nie zszarzały.

Przyrządzenie rozpocząć na około 30 minut przed jedzeniem.

Brukselka – Oczyścić brukselkę: usunąć uszkodzone, z plamkami zewnętrzne listki.

Głąby przykroić i ponacinać na krzyż, żeby nie były twarde po ugotowaniu.

Przyrządzenie rozpocząć na około 20 minut przed jedzeniem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *