Składniki
Pieczeń wieprzowa:
- 1 kg wieprzowiny bez kości
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule (ok. 100 g)
- 3 marchewki (ok. 250 g)
- 1/2 l wody
- 1 liść laurowy
- 1 gałązka rozmarynu
- 1/8 l kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
Brukselka:
- 750 g brukselki
- 2 łyżki masła (ok. 40 g)
- sól
- pieprz
- 1 szczypta startej gaiki muszkatołowej
Ziemniaki z wody:
- 750 g ziemniaków
- sól
Przygotowanie
Pieczeń wieprzowa – Cebule pokrajać na ćwiartki.
Obrane marchewki pokrajać na grube plasterki
Ziemniaki z wody – Ziemniaki obrać, umyć i zalać zimną wodą, żeby nie zszarzały.
Przyrządzenie rozpocząć na około 30 minut przed jedzeniem.
Brukselka – Oczyścić brukselkę: usunąć uszkodzone, z plamkami zewnętrzne listki.
Głąby przykroić i ponacinać na krzyż, żeby nie były twarde po ugotowaniu.
Przyrządzenie rozpocząć na około 20 minut przed jedzeniem.