Składniki
- 1 1/2 kg mięsa na pieczeń w jednym kawałku
- 10 niewielkich cebulek
- 1 1/2 kg ziemniaków
- 3 łyżeczki ostrej musztardy
- 2-3 ząbki czosnku
- posiekana zielenina (rozmaryn, szałwia, natka pietruszki)
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać, wymieszać z musztardą. Mięso umyć, dokładnie osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, posmarować musztardą z czosnkiem. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny, a jeszcze lepiej – na całą noc.
Następnego dnia mięso obramienie ze wszystkich stron na tłuszczu, podlać ciepłą wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny. Przełożyć do brytfanny, a dokoła ułożyć obrane i pokrojone na połówki lub ćwiartki ziemniaki i całe cebulki. Posypać posiekaną zieleniną (rozmaryn, szałwia).
Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200°C) na 50 -60 minut, od czasu do czasu polewając sosem z pieczenia lub ciepłą wodą albo rosołem z kostki. Miękką pieczeń pokroić na plastry.
Można także posypać posiekaną zieleniną już po pokrojeniu (jeśli używamy natki pietruszki). Jeśli mamy mało czasu, możemy mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz) i wymieszać z marynatą musztardową i odstawić na pół godziny.
Następnie obramienie na tłuszczu i wstawić do piekarnika.