Pieczeń wielkopolska

Składniki

  • 1 1/2 kg mięsa na pieczeń w jednym kawałku
  • 10 niewielkich cebulek
  • 1 1/2 kg ziemniaków
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • posiekana zielenina (rozmaryn, szałwia, natka pietruszki)
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko po­siekać, wymieszać z musztardą. Mięso umyć, dokładnie osuszyć, natrzeć solą i pie­przem, posmarować musztardą z czosn­kiem. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny, a jeszcze lepiej – na całą noc.

Następnego dnia mięso obramienie ze wszystkich stron na tłuszczu, podlać ciepłą wodą i dusić na ma­łym ogniu pod przykryciem około 1,5 godzi­ny. Przełożyć do brytfanny, a dokoła ułożyć obrane i pokrojone na połówki lub ćwiartki ziemniaki i całe cebulki. Posypać posiekaną zieleniną (rozmaryn, szałwia).

Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200°C) na 50 -60 minut, od czasu do czasu polewając sosem z pieczenia lub ciepłą wodą albo rosołem z kostki. Miękką pieczeń pokroić na plastry.

Można także posypać posiekaną zie­leniną już po pokrojeniu (jeśli używamy natki pietruszki). Jeśli mamy mało czasu, możemy mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz) i wymieszać z marynatą musztardową i od­stawić na pół godziny.

Następnie obramienie na tłuszczu i wstawić do piekarnika.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *