Pieczeń w plastrach

Składniki

  • 2 pory
  • 400 g ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 4 cebule
  • 4 plastry peklowanego, podwędzanego karczku wieprzowego (po ok. 140 g)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • prawie 500 ml (1/2 l) bulionu na mięsie
  • 2 listki laurowe

Przygotowanie

Pory oczyścić, przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć i pokroić w paski grubości mniej więcej 2 cm. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać i pokroić w plastry. Marchewkę oczyścić, obrać, umyć i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki.

Schab karkowy opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć i ułożyć plastry jeden obok drugiego w natłuszczonej brytfannie. Obłożyć mięso cebulą, porami, marchewką i ziemniakami, przyprawić solą i pieprzem.

Wlać bulion i dodać listki laurowe. Przykryć brytfannę pokrywką i wsunąć na ruszt w piekarniku. Temperatura pieczenia: 160-180°C. Czas pieczenia: 50-60 minut.

Po 40-50 minutach duszenia zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 10 minut, by mięso się zrumieniło.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *