Składniki
- 2 pory
- 400 g ziemniaków
- 4 marchewki
- 4 cebule
- 4 plastry peklowanego, podwędzanego karczku wieprzowego (po ok. 140 g)
- sól
- świeżo mielony pieprz
- prawie 500 ml (1/2 l) bulionu na mięsie
- 2 listki laurowe
Przygotowanie
Pory oczyścić, przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć i pokroić w paski grubości mniej więcej 2 cm. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać i pokroić w plastry. Marchewkę oczyścić, obrać, umyć i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki.
Schab karkowy opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć i ułożyć plastry jeden obok drugiego w natłuszczonej brytfannie. Obłożyć mięso cebulą, porami, marchewką i ziemniakami, przyprawić solą i pieprzem.
Wlać bulion i dodać listki laurowe. Przykryć brytfannę pokrywką i wsunąć na ruszt w piekarniku. Temperatura pieczenia: 160-180°C. Czas pieczenia: 50-60 minut.
Po 40-50 minutach duszenia zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 10 minut, by mięso się zrumieniło.