Pieczeń rzymska z boczkiem

Składniki

  • 75 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 25 dag chudego wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • czerstwa kajzerka
  • 2 jaja
  • gałka muszkatołowa
  • pół pęczka natki pietruszki
  • po pół łyżeczki papryki i majeranku
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Pokrojony w kostkę boczek wytopić na patelni. Skwarki wyjąć, a na tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę, wsypać posiekaną pietruszkę i jeszcze chwilę smażyć, mieszając. Wystudzić.

Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jaja, przyprawy i wyrobić na pulchną masę. Dodać cebulę i boczek, wymieszać. Napełnić masą podłużną formę wysmarowaną margaryną lub smalcem, wcisnąć w środek obrane całe jajka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec około 30 minut.

Podawać na gorąco z ziemniakami piure, buraczkami i surówką lub na zimno jako wędlinę do pieczywa.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *