Składniki
- 75 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 25 dag chudego wędzonego boczku
- 2 cebule
- czerstwa kajzerka
- 2 jaja
- gałka muszkatołowa
- pół pęczka natki pietruszki
- po pół łyżeczki papryki i majeranku
- 4 jaja ugotowane na twardo
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Pokrojony w kostkę boczek wytopić na patelni. Skwarki wyjąć, a na tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę, wsypać posiekaną pietruszkę i jeszcze chwilę smażyć, mieszając. Wystudzić.
Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jaja, przyprawy i wyrobić na pulchną masę. Dodać cebulę i boczek, wymieszać. Napełnić masą podłużną formę wysmarowaną margaryną lub smalcem, wcisnąć w środek obrane całe jajka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec około 30 minut.
Podawać na gorąco z ziemniakami piure, buraczkami i surówką lub na zimno jako wędlinę do pieczywa.