Pieczeń marszałkowska

Składniki

  • 1 kg mięsa na pieczeń (wołowina, wieprzowina, cielęcina)
  • 1/2 szklanki białego wina lub lekkiego grzybowego rosołu z kostki
  • 1 cebule
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki oliwy, oleju lub margaryny
  • duża garść rozmarynu i odrobina szałwii
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Przygotowanie

Czosnek zmiażdżyć, zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. Rozmaryn i szałwię drobniutko posiekać (pozostawić łyżeczkę całych listków), wymieszać z czosnkiem i szczyptą soli.

Mięso natrzeć sokiem z cyt­ryny oraz mieszaniną czosnkowo-ziołową, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Płat mięsa zwinąć i związać bawełnianą nicią, obmmienić na tłuszczu ze wszystkich stron. Cebulę po­kroić na ćwiartki. Obrumienione mięso uło­żyć w brytfannie i obłożyć cebulami.

Wsta­wić do nagrzanego piekarnika (240°C) na 15-20 minut, po czym zmniejszyć tempe­raturę do 180° C i piec jeszcze 45 minut, podlewając białym winem i sosem z pie­czenia.

Upieczone mięso wyjąć, usunąć nitki i razem z cebulami wyłożyć na pół­misek. Sos z pieczenia wymieszać ze śmie­tanką i pozostawionym rozmarynem, do­prawić i chwilę podgrzewać, stale miesza­jąc (nie można zagotować!).

So­sem polać gotowe mięso (można też sos podać oddzielnie w sosjerce).

Podawać naj­lepiej z upieczonymi oddzielnie ziemnia­kami albo z ryżem na sypko. Wykwintnym dodatkiem może być kaszka kuskus, zalana rosołem z kostki.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *