Pieczeń cielęca

Składniki

  • 80 dag cielęciny od kulki
  • kawałek (5 dag) świeżej, zmrożonej słoniny
  • cytryna
  • sól
  • szklanka śmietany
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/4 kostki (6 dag) masła
  • łyżeczka mąki
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie

Słoninę kroimy w zgrabne słupki, oprószamy solą. Cielęcinę obieramy z błon, szpikujemy słoniną, nacieramy solą, wcieramy sok z cytryny, układamy ściśle w salaterce, przykrywamy, trzymamy w chłodnym miejscu do następnego dnia.

W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, dodajemy połowę masła. Gdy tłuszcz będzie gorący, rumienimy cielęcinę ze wszystkich stron, zmniejszamy ogień, dodajemy pozostałe masło i dopiekamy, aż mięso będzie miękkie. Gotową pieczeń wyjmujemy na metalowy półmisek, kroimy w poprzek włókien w zgrabne plastry, trzymamy w cieple. Przygotowujemy sos: w mleku rozprowadzamy mąkę, gdy znikną grudki, łączymy ze śmietaną. Pozostały spod pieczeni tłuszcz podgrzewamy, zalewamy śmietaną, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 2 min, by mąka straciła smak surowizny, gdy trzeba, delikatnie doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Gorącym sosem zalewamy porcje mięsa, wstawiamy na 5 min (nie dłużej) do gorącego piekarnika i podajemy z grubym, domowym makaronem lub z kładzionymi kluseczkami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *