Składniki
- 6 porcji piersi perliczek (po 170g każda)
- 225 g borowików
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka przyprawionej tartej bułki
- 1/4 szklanki cebuli szalotki (drobno pokrojonej)
- 1/2 szklanki białego wina
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie
Rozgrzać olej w rondlu.
Podsmażyć piersi perliczek po 2 1/2 minuty każdą stronę.
Wyjąć, zabezpieczyć przed wystygnięciem.
Odlać olej z rondla.
Podsmażyć szalotkę.
Dolać wino, zamieszać i odparować połowę płynu.
Dodać masło i zestawić z ognia.
Przygotowanie grzybów:
Mocno rozgrzać olej.
Przyprawić grzyby solą i pieprzem.
Dobrze wysmażyć (aż skórki będą zmarszczone).
Zanurzyć grzyby w tartej bułce.
Wyłożyć piersi perliczek na półmisek i polać sosem.
Przed podaniem przybrać grzybami.