Perliczki z borowikami

Składniki

  • 6 porcji piersi perliczek (po 170g każda)
  • 225 g borowików
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka przyprawionej tartej bułki
  • 1/4 szklanki cebuli szalotki (drobno pokrojonej)
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

Rozgrzać olej w rondlu.

Podsmażyć piersi perliczek po 2 1/2 minuty każdą stronę.

Wyjąć, zabezpieczyć przed wystygnięciem.

Odlać olej z rondla.

Podsmażyć szalotkę.

Dolać wino, zamieszać i odparować połowę płynu.

Dodać masło i zestawić z ognia.

Przygotowanie grzybów:

Mocno rozgrzać olej.

Przyprawić grzyby solą i pieprzem.

Dobrze wysmażyć (aż skórki będą zmarszczone).

Zanurzyć grzyby w tartej bułce.

Wyłożyć piersi perliczek na półmisek i polać sosem.

Przed podaniem przybrać grzybami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *