Perlica po staropolsku

Składniki

  • 1,3 ? 1,5 kg tuszki perliczki wielkopolskiej
  • 15 dag słoniny
  • 10 dag masła
  • 2 dag bułki tartej
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Tuszkę perliczki opłukać i osuszyć, naszpilkować słoniną.

Od wewnątrz nasmarować masłem, posypać solą, pieprzem i rozmarynem od wewnątrz i zewnątrz.

Od zewnątrz obłożyć szerokimi plastrami słoniny i owinąć nitką.

Odłożyć w chłodne miejsce na około 1 dobę.

Piec w piekarniku w foremce lub naczyniu żaroodpornym w temp. 180°C przez około 1 godzinę.

Pod koniec pieczenia, posypać tuszkę bułką tartą, zwiększyć temp. do 230°C i polewać rozpuszczonym masłem.

Piec do momentu aż skórka nabierze ciemno ? złocistego koloru.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *