Składniki
- 1,3 ? 1,5 kg tuszki perliczki wielkopolskiej
- 15 dag słoniny
- 10 dag masła
- 2 dag bułki tartej
- rozmaryn
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Tuszkę perliczki opłukać i osuszyć, naszpilkować słoniną.
Od wewnątrz nasmarować masłem, posypać solą, pieprzem i rozmarynem od wewnątrz i zewnątrz.
Od zewnątrz obłożyć szerokimi plastrami słoniny i owinąć nitką.
Odłożyć w chłodne miejsce na około 1 dobę.
Piec w piekarniku w foremce lub naczyniu żaroodpornym w temp. 180°C przez około 1 godzinę.
Pod koniec pieczenia, posypać tuszkę bułką tartą, zwiększyć temp. do 230°C i polewać rozpuszczonym masłem.
Piec do momentu aż skórka nabierze ciemno ? złocistego koloru.