Pasztet z wątróbek w cieście

Składniki

Farsz:

  • 25 dag kurzych wątróbek
  • 25 dag cielęciny
  • 12,5 dag słoniny
  • 6 dag pieczarek
  • kieliszek koniaku
  • szklanka śmietanki
  • 3 jaja i jedno żółtko
  • 2 dag masła
  • starta gałka muszkatołowa(ćwierć łyżeczki)
  • 10 dag wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz

Ciasto:

  • 40 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jaja
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie

Przygotować ciasto: do przesianej mąki dodać masło, posiekać je nożem jak najdrobniej, dodać jaja, sól, olej i ewentualnie 1-2 łyżki wody, zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Cielęcinę, wątróbki, słoninę i pieczarki przepuścić przez maszynkę, dodać sól, pieprz, gałkę i koniak, wbić jaja, wlać śmietankę i dokładnie wymieszać masę, najlepiej drewnianą łyżką (lub mikserem).

Pasztetową formę wysmarować lekko masłem, wyłożyć cieniutkimi paskami boczku, na nich ułożyć 2/3 rozwałkowanego ciasta, wylepić nim również brzegi formy. Na cieście rozsmarować farsz, porządnie ugnieść, przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem.

Jego brzegi zlepić, w środku wyciąć kółko i wstawić pergaminowy ?komin”, umożliwiający wydostawanie się pary, powierzchnię posmarować żółtkiem. Pasztet wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec około 90 minut.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *