Składniki
Farsz:
- 25 dag kurzych wątróbek
- 25 dag cielęciny
- 12,5 dag słoniny
- 6 dag pieczarek
- kieliszek koniaku
- szklanka śmietanki
- 3 jaja i jedno żółtko
- 2 dag masła
- starta gałka muszkatołowa(ćwierć łyżeczki)
- 10 dag wędzonego boczku
- sól
- pieprz
Ciasto:
- 40 dag mąki
- 15 dag masła
- 3 łyżki oleju
- 2 jaja
- pół łyżeczki soli
Przygotowanie
Przygotować ciasto: do przesianej mąki dodać masło, posiekać je nożem jak najdrobniej, dodać jaja, sól, olej i ewentualnie 1-2 łyżki wody, zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Cielęcinę, wątróbki, słoninę i pieczarki przepuścić przez maszynkę, dodać sól, pieprz, gałkę i koniak, wbić jaja, wlać śmietankę i dokładnie wymieszać masę, najlepiej drewnianą łyżką (lub mikserem).
Pasztetową formę wysmarować lekko masłem, wyłożyć cieniutkimi paskami boczku, na nich ułożyć 2/3 rozwałkowanego ciasta, wylepić nim również brzegi formy. Na cieście rozsmarować farsz, porządnie ugnieść, przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem.
Jego brzegi zlepić, w środku wyciąć kółko i wstawić pergaminowy ?komin”, umożliwiający wydostawanie się pary, powierzchnię posmarować żółtkiem. Pasztet wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec około 90 minut.