Składniki
- 400 g wątróbek drobiowych
- 1jabłko
- 1 pomarańcza
- 2 cebulki dymki
- 100 g masła
- 100 ml śmietany
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 100 ml czerwonego wina
- 100 ml porto
- majeranek
- tymianek
- rozmaryn
- sól
- pieprz
- imbir
- tłuszcz do smarowania formy
Na galaretkę:
- 250 ml wody
- 8 g żelatyny
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
Przygotowanie
Jabłko obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć nasiona i gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Cebulki obrać, posiekać. Rozgrzać 20 g masła i przesmażyć jabłka razem z cebulą.
Pomarańczę umyć gorącą wodą i obrać. 1/4 skórki oczyścić dokładnie z białych błon i posiekać. Dodać do jabłek. Zioła opłukać, posiekać, dodać do jabłek, wlać wino, wymieszać i ogrzewać na małym ogniu aż skórki pomarańczowe zmiękną. Ostudzić.
Z wątróbki usunąć żyłki i smażyć na rozgrzanym maśle przez 5 minut. Zalać porto. Wątróbki z porto i jabłka z winem, ziołami i skórką pomarańczową wymieszać i zmiksować, przetrzeć przez sito. Dodać jajka, śmietanę, mąkę, przyprawić solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Wymieszać.
Formę pasztetową wysmarować tłuszczem, wlać masę, przykryć natłuszczoną folią aluminiową, wyciąć w niej dwa otworki dla ujścia pary. Wstawić do gorącej kąpieli wodnej w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku i piec 1 godzinę.
Po upieczeniu zdjąć folię, ostudzić i wstawić na 4 godziny do lodówki. Przygotować galaretę. Żelatynę rozpuścić w łyżce zimnej wody, po czym wymieszać ją z ciepłą wodą.
Dodać likier pomarańczowy. Na schłodzonym pasztecie ułożyć plaster pomarańczy i polać krzepnącą galaretką, ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.