Pasztet z wątróbek i owoców

Składniki

  • 400 g wątróbek drobiowych
  • 1jabłko
  • 1 pomarańcza
  • 2 cebulki dymki
  • 100 g masła
  • 100 ml śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 100 ml czerwonego wina
  • 100 ml porto
  • majeranek
  • tymianek
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz
  • imbir
  • tłuszcz do smarowania formy

Na galaretkę:

  • 250 ml wody
  • 8 g żelatyny
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego

Przygotowanie

Jabłko obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć nasiona i gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Cebulki obrać, posiekać. Rozgrzać 20 g masła i przesmażyć jabłka razem z cebulą.

Pomarańczę umyć gorącą wodą i obrać. 1/4 skórki oczyścić dokładnie z białych błon i posiekać. Dodać do jabłek. Zioła opłukać, posiekać, dodać do jabłek, wlać wino, wymieszać i ogrzewać na małym ogniu aż skórki pomarańczowe zmiękną. Ostudzić.

Z wątróbki usunąć żyłki i smażyć na rozgrzanym maśle przez 5 minut. Zalać porto. Wątróbki z porto i jabłka z winem, ziołami i skórką pomarańczową wymieszać i zmiksować, przetrzeć przez sito. Dodać jajka, śmietanę, mąkę, przyprawić solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Wymieszać.

Formę pasztetową wysmarować tłuszczem, wlać masę, przykryć natłuszczoną folią aluminiową, wyciąć w niej dwa otworki dla ujścia pary. Wstawić do gorącej kąpieli wodnej w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku i piec 1 godzinę.

Po upieczeniu zdjąć folię, ostudzić i wstawić na 4 godziny do lodówki. Przygotować galaretę. Żelatynę rozpuścić w łyżce zimnej wody, po czym wymieszać ją z ciepłą wodą.

Dodać likier pomarańczowy. Na schłodzonym pasztecie ułożyć plaster pomarańczy i polać krzepnącą galaretką, ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *