Składniki
- 1,75 kg marchewki
- 1 l rosołu z kostki
- duży pęczek natki pietruszki
- 190 g masła
- 2 łyżki cukru
- 100 mł wina białego
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka utartej skórki cytrynowej
- 250 ml gęstej śmietany
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej do smarowania formy
Przygotowanie
Marchewkę oczyścić i umyć, odłożyć 750 g marchewek tej samej wielkości, resztę pokroić na talarki, włożyć do 750 ml gorącego rosołu i gotować 20 minut. Całe marchewki ułożyć w jednym rzędzie w płaskim rondlu, dodać 2 łyżki masła, postawić na silnym ogniu i smażyć 5 minut, po czym ogień zmniejszyć, marchewki zalać 250 ml rosołu i winem, dodać sól i cukier i gotować do odparowania sosu, obracając je, by równomiernie pokryły się gęstym sosem z gotowania. Ostudzić.
Pietruszkę opłukać, osuszyć i posiekać. Ugotowaną marchewkę w talarkach zmiksować. Wbić jajka, dodać śmietankę, sok cytrynowy, skórkę cytrynową, masło i mąkę, wsypać pietruszkę, przyprawić solą, pieprzem i utartą gałką muszkatołową, dokładnie wymieszać.
Formę pasztetową wysmarować olejem, wyłożyć folią aluminiową i ponownie posmarować olejem. Na dnie ułożyć warstwę masy marchewkowej, następnie warstwę całych marchewek w sosie, ponownie warstwę masy, marchewki i zakończyć warstwą masy. Formę przykryć natłuszczoną folią i wstawić do gorącej kąpieli wodnej w nagrzanym do temp. 150° C piekarniku. Piec przez 1 godzinę.
Po upieczeniu zdjąć folię, pasztet ostudzić i wstawić na noc do lodówki. Podawać pokrojony na plastry z sosami ziołowymi.