Składniki
- 40 dag wątróbek z drobiu
- 7-8 suszonych grzybów
- cebula
- 3 łyżki masła
- surowe żółtko
- po ćwierć łyżeczki mielonego imbiru i startej gałki muszkatołowej
- łyżka bułki tartej
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Grzyby namoczyć na noc, ugotować, wątróbki króciutko przesmażyć na maśle (łyżka), dodać do grzybów, na tym samym maśle usmażyć cebulę i także dodać do grzybów, dusić pod przykryciem około 20 minut, odparować, przestudzić, przepuścić dwukrotnie przez maszynkę, utrzeć z surowym żółtkiem, drugą łyżką masła, imbirem, gałką, solą i pieprzem na jednolitą, gładką masę.
Pasztet przełożyć do kamionkowej foremki wysmarowanej pozostałym masłem i lekko posypanej przesianą bułką tartą, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 20 minut.
Podawać na gorąco lub na zimno.