Pasztet z kurzych wątróbek z grzybami

Składniki

  • 40 dag wątróbek z drobiu
  • 7-8 suszonych grzybów
  • cebula
  • 3 łyżki masła
  • surowe żółtko
  • po ćwierć łyżeczki mielonego imbiru i startej gałki muszkatołowej
  • łyżka bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Grzyby namoczyć na noc, ugotować, wątróbki króciutko przesmażyć na maśle (łyżka), dodać do grzybów, na tym samym maśle usmażyć cebulę i także dodać do grzybów, dusić pod przykryciem około 20 minut, odparować, przestudzić, przepuścić dwukrotnie przez maszynkę, utrzeć z surowym żółtkiem, drugą łyżką masła, imbirem, gałką, solą i pieprzem na jednolitą, gładką masę.

Pasztet przełożyć do kamionkowej foremki wysmarowanej pozostałym masłem i lekko posypanej przesianą bułką tartą, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 20 minut.

Podawać na gorąco lub na zimno.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *