Składniki
- kura
- włoszczyzna bez kapusty
- 15 dag wątróbki kurzej
- 10 dag masła
- 2 żółtka
- 2 jaja
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- goździk
- spora cebula
- czerstwa kajzerka
- imbir
- gałka muszkatołowa
- bułka tarta
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Sprawioną i wymytą kurę włożyć do wrzącego wywaru z włoszczyzny i korzeni, ugotować. Wyjąć mięso, ostudzić je, usunąć kości i skórę.
Pokrojoną cebulę przesmażyć na połowie masła, dodać wątróbki i chwilę razem smażyć, po czym wrzucić pokrojoną w kostkę bułkę, wymieszać, skropić wywarem, przestudzić.
Mięso i wątróbki zemleć 2-3 razy (najlepiej przez sitko do pasztetów), dodać przyprawy, jaja, żółtka i 2-3 łyżki rosołu, wyrobić. Podłużną formę wysmarować masłem, posypać bułką tartą, napełnić masą. Piec 40-50 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Podawać na zimno z pieczywem i pikantnymi sosami.