Pasztet z kury

Składniki

  • kura
  • włoszczyzna bez kapusty
  • 15 dag wątróbki kurzej
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka
  • 2 jaja
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • goździk
  • spora cebula
  • czerstwa kajzerka
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Sprawioną i wymytą kurę włożyć do wrzącego wywaru z włoszczyzny i korzeni, ugotować. Wyjąć mięso, ostudzić je, usunąć kości i skórę.

Pokrojoną cebulę przesmażyć na połowie masła, dodać wątróbki i chwilę razem smażyć, po czym wrzucić pokrojoną w kostkę bułkę, wymieszać, skropić wywarem, przestudzić.

Mięso i wątróbki zemleć 2-3 razy (najlepiej przez sitko do pasztetów), dodać przyprawy, jaja, żółtka i 2-3 łyżki rosołu, wyrobić. Podłużną formę wysmarować masłem, posypać bułką tartą, napełnić masą. Piec 40-50 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

Podawać na zimno z pieczywem i pikantnymi sosami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *