Pasztet z kuropatw

Składniki

  • 4 kuropatwy
  • 1 kg podgardla
  • 750 g wątróbki cielęcej
  • 2 cebule
  • 150 g pieczarek
  • 1 – 2 goździki
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g słoniny
  • 1 łyżka masła
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Obraną z błon wątróbkę namoczyć w mleku.

Oczyszczone i umyte kuropatwy ułożyć ciasno w rondlu na plastrach słoniny, dodać korzenie i pieczarki oraz pokrojoną w plasterki cebulę.

Podlać 2 łyżeczkami wina, dusić pod przykryciem.

W innym rondelku dusić podgardle i wyjętą z mleka wątróbkę.

Obrane z kości mięso, wątróbkę i podgardle dwukrotnie przepuścić przez maszynkę i wymieszać z sosami powstałymi w czasie duszenia.

Wbić jajka, dodać sól, pieprz, pozostałe wino i dokładnie wyrobić masę.

Wysmarowaną masłem formę pasztetową szczelnie wypełnić masą, przykryć.

Gotować na parze przez około godzinę.

Wyjmować z formy po ostygnięciu.

Podawać na zimno z ostrymi sosami lub borówkami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *