Składniki
Pasztet:
- 600g mięsa z udźca indyka
- 250g wątróbek drobiowych
- 1 kostka bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 cebula
- 1 marchew
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 100g masła
- 2 jajka
- 1 Pomysł na kotlety mielone Winiary
- pieprz, sól i ulubione przyprawy do smaku
Galaretka:
- 1 słoik żurawiny do mięsa (300g)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 kostka bulionu warzywnego
Przygotowanie
Mięso pokroić w dużą kostkę i ugotować z bulionem, warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim.
Ugotowane mięso wyjąć z wywaru a następnie sparzyć w nim wątróbki.
„Pomysł na kotlety mielone” zalać 100 ml chłodnego wywaru.
Mięso z wątróbkami zmielić w maszynce.
Do mięsa dodać ?Pomysł?, masło i roztrzepane jajka.
Doprawić przyprawami i dokładnie wyrobić.
Masę mięsną przełożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać przez około 50-60 minut.
Żelatynę namoczyć w 100ml zimnej wody.
Bulion rozpuścić w 300ml wody.
Dodać żelatynę i żurawinę.
Całość dobrze rozprowadzić i ostudzić.
Pasztet wyjąć, formę wyłożyć folią spożywczą.
Wylać część galaretki na dno, włożyć pasztet i zalać pozostałą galaretką tak, aby była również na wierzchu.
Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Delikatnie obkroić nożem, wyjąć z formy i pokroić w grube plastry.