Pasztet z indyka

Składniki

Pasztet:

  • 600g mięsa z udźca indyka
  • 250g wątróbek drobiowych
  • 1 kostka bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 1 Pomysł na kotlety mielone Winiary
  • pieprz, sól i ulubione przyprawy do smaku

Galaretka:

  • 1 słoik żurawiny do mięsa (300g)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 kostka bulionu warzywnego

Przygotowanie

Mięso pokroić w dużą kostkę i ugotować z bulionem, warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim.

Ugotowane mięso wyjąć z wywaru a następnie sparzyć w nim wątróbki.

„Pomysł na kotlety mielone” zalać 100 ml chłodnego wywaru.

Mięso z wątróbkami zmielić w maszynce.

Do mięsa dodać ?Pomysł?, masło i roztrzepane jajka.

Doprawić przyprawami i dokładnie wyrobić.

Masę mięsną przełożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać przez około 50-60 minut.

Żelatynę namoczyć w 100ml zimnej wody.

Bulion rozpuścić w 300ml wody.

Dodać żelatynę i żurawinę.

Całość dobrze rozprowadzić i ostudzić.

Pasztet wyjąć, formę wyłożyć folią spożywczą.

Wylać część galaretki na dno, włożyć pasztet i zalać pozostałą galaretką tak, aby była również na wierzchu.

Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Delikatnie obkroić nożem, wyjąć z formy i pokroić w grube plastry.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *