Pasztet z gęsich wątróbek

Składniki

  • 2 gęsie wątróbki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów (najlepiej kapeluszy borowików)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki świeżego masła
  • cukier puder
  • mielony imbir
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • biały pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Opłukane grzyby namoczyć w mleku i odstawić na jeden dzień, dodać szklankę wody i gotować na niewielkim ogniu, aż zmiękną.

Pokrojone cebule i wątrób­ki podsmażyć na tłuszczu, uważając, by się nie zrumieniły.

Dokładnie odsączone grzyby i podsmażoną wątrób­kę z cebulą przepuścić dwukrotnie przez maszynkę, następnie przetrzeć przez ostre sito.

Uzyskaną masę dokładnie utrzeć z masłem, przyprawić do smaku i ułożyć na szklanym półmisku.

Wierzch pasztetu mo­żna ozdobić, wykonując dekorację nożem lub łyżecz­ka.

Podawać po lekkim schłodzeniu, z dodatkiem białego pieczywa.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *