Składniki
- 2 gęsie wątróbki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki suszonych grzybów (najlepiej kapeluszy borowików)
- 2 cebule
- 2 łyżki świeżego masła
- cukier puder
- mielony imbir
- gałka muszkatołowa
- sól
- biały pieprz
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
Opłukane grzyby namoczyć w mleku i odstawić na jeden dzień, dodać szklankę wody i gotować na niewielkim ogniu, aż zmiękną.
Pokrojone cebule i wątróbki podsmażyć na tłuszczu, uważając, by się nie zrumieniły.
Dokładnie odsączone grzyby i podsmażoną wątróbkę z cebulą przepuścić dwukrotnie przez maszynkę, następnie przetrzeć przez ostre sito.
Uzyskaną masę dokładnie utrzeć z masłem, przyprawić do smaku i ułożyć na szklanym półmisku.
Wierzch pasztetu można ozdobić, wykonując dekorację nożem lub łyżeczka.
Podawać po lekkim schłodzeniu, z dodatkiem białego pieczywa.