Pasztet z brokułów i kalafiora

Składniki

  • 350 g kalafiora
  • 350 g brokułów

Masa drobiowa:

  • 300 g piersi kurczaka
  • 500 ml rosołu drobiowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cytryna
  • 200 ml śmietany
  • 1 marchewka
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • masło do smarowania formy

Przygotowanie

Cytrynę umyć, osuszyć, otrzeć z niej skórkę, sok wycisnąć. Marchewkę oczyścić, opłukać, pokroić na talarki.

Kalafior i brokuły opłukać, podzielić na różyczki, włożyć do rondla, zalać gorącym rosołem, wlać sok z cytryny i gotować 7 minut. Ostudzić. Osobno ugotować marchewkę.

Filety z piersi rozdrobnić i zmiksować je z marchewką. Wbić jajka, dodać mąkę, skórkę cytrynową, śmietanę, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Formę pasztetową wysmarować masłem, na dno wyłożyć część masy drobiowej i wetknąć w nią pionowo, na przemian, różyczki kalafiorów i brokułów, następnie ułożyć resztę masy i znów wetknąć w nią różyczki, tak jak poprzednio. Powierzchnię wyrównać, aby nie wystawały jarzyny. Przykryć natłuszczoną folią i wstawić do gorącej kąpieli wodnej. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 45 minut.

Po upieczeniu ostudzić i wstawić do lodówki na 6 godzin. Następnie wyjąć z formy, pokroić na plastry i podawać.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *