Składniki
- 350 g kalafiora
- 350 g brokułów
Masa drobiowa:
- 300 g piersi kurczaka
- 500 ml rosołu drobiowego
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1 cytryna
- 200 ml śmietany
- 1 marchewka
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- masło do smarowania formy
Przygotowanie
Cytrynę umyć, osuszyć, otrzeć z niej skórkę, sok wycisnąć. Marchewkę oczyścić, opłukać, pokroić na talarki.
Kalafior i brokuły opłukać, podzielić na różyczki, włożyć do rondla, zalać gorącym rosołem, wlać sok z cytryny i gotować 7 minut. Ostudzić. Osobno ugotować marchewkę.
Filety z piersi rozdrobnić i zmiksować je z marchewką. Wbić jajka, dodać mąkę, skórkę cytrynową, śmietanę, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Formę pasztetową wysmarować masłem, na dno wyłożyć część masy drobiowej i wetknąć w nią pionowo, na przemian, różyczki kalafiorów i brokułów, następnie ułożyć resztę masy i znów wetknąć w nią różyczki, tak jak poprzednio. Powierzchnię wyrównać, aby nie wystawały jarzyny. Przykryć natłuszczoną folią i wstawić do gorącej kąpieli wodnej. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 45 minut.
Po upieczeniu ostudzić i wstawić do lodówki na 6 godzin. Następnie wyjąć z formy, pokroić na plastry i podawać.