Składniki
- 35 dag kalafiora
- 35 dag brokułów
- 30 dag piersi z kurczaka
- 1/2 l wywaru z drobiu
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- cytryna
- 200 ml śmietany
- marchewka
- cukier
- sól
- pieprz
- masło do formy
Przygotowanie
Kalafiora i brokuła myjemy, dzielimy na różyczki, zalewamy gorącym wywarem i sokiem z cytryny. Gotujemy 7 minut.
Oddzielnie gotujemy obraną i pokrojoną marchewkę. Filety z kurczaka miksujemy z marchewką. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę, skórkę startą z cytryny i śmietanę. Doprawiamy solą pieprzem i cukrem. Wyrabiamy na jednolitą masę.
Formę smarujemy masłem, dno wykładamy częścią masy drobiowej, a następnie na przemian brokuła i kalafiora (kwiatami do dołu). Przykrywamy masą i wyrównujemy. Przykrywamy natłuszczoną folią aluminiową i wkładamy do kąpieli wodnej. Pieczemy w piekarniku 1,5 godziny. Studzimy i na 6 godzin wstawiamy do lodówki.