Pasztet z brokułami

Składniki

  • 35 dag kalafiora
  • 35 dag brokułów
  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 1/2 l wywaru z drobiu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • cytryna
  • 200 ml śmietany
  • marchewka
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • masło do formy

Przygotowanie

Kalafiora i brokuła myjemy, dzielimy na różyczki, zalewamy gorącym wywarem i sokiem z cytryny. Gotujemy 7 minut.

Oddzielnie gotujemy obraną i pokrojoną marchewkę. Filety z kurczaka miksujemy z marchewką. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę, skórkę startą z cytryny i śmietanę. Doprawiamy solą pieprzem i cukrem. Wyrabiamy na jednolitą masę.

Formę smarujemy masłem, dno wykładamy częścią masy drobiowej, a następnie na przemian brokuła i kalafiora (kwiatami do dołu). Przykrywamy masą i wyrównujemy. Przykrywamy natłuszczoną folią aluminiową i wkładamy do kąpieli wodnej. Pieczemy w piekarniku 1,5 godziny. Studzimy i na 6 godzin wstawiamy do lodówki.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *