Pasztet szampański

Składniki

  • 1 kg wątróbek z kurczaków
  • 450 g metki
  • 450 g chudej cielęciny
  • 1/2 szklanki szampana
  • 3 lekko roztrzepane jajka
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Podgrzać piekarnik do 190°C.

Wszystkie mięsa zemleć drobno w malakserze.

Dodać czosnek i przyprawy, a następnie jaja i szampan.

Lekko posmarować tłuszczem foremkę o wymiarach 22 x 12 cm i napełnić ją farszem.

Piec w piekarniku przez dwie godziny.

Wyjąć.

Obciążyć.

Ostudzić.

Włożyć do lodówki.

Podawać prosto z lodówki.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *