Pasztet rosyjski z kaczki

Składniki

  • kaczka
  • włoszczyzna
  • duża cebula
  • listek laurowy
  • po 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 2-3 goździki
  • 500 g cielęcej wątróbki
  • kajzerka
  • szklanka mleka
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 200 g francuskiego ciasta
  • łyżka masła

Przygotowanie

Zagotowujemy osoloną wodę, wkładamy kaczkę, obraną włoszczyznę, cebulę i korzenie i gotujemy ok. 50 minut. Pod koniec gotowania wkładamy wątróbkę. Zostawiamy w wywarze do ostygnięcia.

Obraną ze skórki bułkę namaczamy w mleku. Wyjętą z wywaru kaczkę obieramy ze skóry, oddzielamy mięso od kości. Mięso z piersi kroimy na plastry, pozostałe oraz wątróbkę i odciśniętą z mleka bułkę przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy sól, pieprz, 2-3 łyżki wywaru i surowe żółtka, masę dokładnie ucieramy. Formę pasztetową smarujemy masłem.

Warstwami układamy farsz, mięso z piersi, przykrywamy ciastem francuskim, z wierzchu smarujemy białkiem i pieczemy ok. 70 minut.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *