Składniki
- kaczka
- włoszczyzna
- duża cebula
- listek laurowy
- po 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- 2-3 goździki
- 500 g cielęcej wątróbki
- kajzerka
- szklanka mleka
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- 200 g francuskiego ciasta
- łyżka masła
Przygotowanie
Zagotowujemy osoloną wodę, wkładamy kaczkę, obraną włoszczyznę, cebulę i korzenie i gotujemy ok. 50 minut. Pod koniec gotowania wkładamy wątróbkę. Zostawiamy w wywarze do ostygnięcia.
Obraną ze skórki bułkę namaczamy w mleku. Wyjętą z wywaru kaczkę obieramy ze skóry, oddzielamy mięso od kości. Mięso z piersi kroimy na plastry, pozostałe oraz wątróbkę i odciśniętą z mleka bułkę przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy sól, pieprz, 2-3 łyżki wywaru i surowe żółtka, masę dokładnie ucieramy. Formę pasztetową smarujemy masłem.
Warstwami układamy farsz, mięso z piersi, przykrywamy ciastem francuskim, z wierzchu smarujemy białkiem i pieczemy ok. 70 minut.