Pasztet ormiański

Składniki

  • 40 dag chudej mielonej wołowiny
  • duża cebula
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 jaja
  • łyżeczka kminku
  • 40 dag małych mięsistych pomidorów
  • ćwierć łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • łyżeczka suszonej mięty
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • szklanka jogurtu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć posiekaną cebulę, dodać obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki pomidory (3 pomidory odłożyć), chwilę smażyć razem, wsypać kminek, paprykę, sól i pieprz, wymieszać, lekko przestudzić, połączyć z mieloną wołowiną, wbić jaja, wyrobić masę.

Pasztet przełożyć do nasmarowanej oliwą formy, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 50 minut, wyjąć, obłożyć plasterkami pomidorów i zapiekać jeszcze kilka minut.

Podawać na gorąco lub na zimno, polany schłodzonym jogurtem, dokładnie wymieszanym z czosnkiem roztartym z solą oraz z miętą i pietruszką.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *