Składniki
- 40 dag chudej mielonej wołowiny
- duża cebula
- 3-4 łyżki oliwy
- 2 jaja
- łyżeczka kminku
- 40 dag małych mięsistych pomidorów
- ćwierć łyżeczki ostrej mielonej papryki
- łyżeczka suszonej mięty
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- szklanka jogurtu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć posiekaną cebulę, dodać obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki pomidory (3 pomidory odłożyć), chwilę smażyć razem, wsypać kminek, paprykę, sól i pieprz, wymieszać, lekko przestudzić, połączyć z mieloną wołowiną, wbić jaja, wyrobić masę.
Pasztet przełożyć do nasmarowanej oliwą formy, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 50 minut, wyjąć, obłożyć plasterkami pomidorów i zapiekać jeszcze kilka minut.
Podawać na gorąco lub na zimno, polany schłodzonym jogurtem, dokładnie wymieszanym z czosnkiem roztartym z solą oraz z miętą i pietruszką.