Składniki
- 50 dag karkówki wieprzowej (bez kości)
- 25 dag wątroby wieprzowej
- 15 dag chudej gotowanej szynki
- 20 dag słoniny
- 200 ml mleka
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- tłuszcz do wysmarowania formy
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Umytą karkówkę pokroić w na grubą kostkę, posolić i pozostawić w chłodnym miejscu na 3 godziny.
Bułkę namoczyć w mleku.
Odcisnąć.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Wątrobę oczyścić i namoczyć w mleku na około pół godziny.
Wszystkie składniki zmialić 2 razy w maszynce do mięsa, używając sita pasztetowego.
Dodać jajka i przyprawy.
Słoninę i szynkę pokroić w drobną kostkę.
Dodać do masy.
Dokładnie wymieszać.
Formę do pasztetów natłuścić i napełnić masą.
Przykryć pokrywką.
Wstawić do większego naczynia z wodą i gotować 2 godziny na łaźni wodnej w nagrzanym do 200°C piekarniku.
Podawać na zimno z białym pieczywem.