Pasztet mieszczański

Składniki

  • 50 dag karkówki wieprzowej (bez kości)
  • 25 dag wątroby wieprzowej
  • 15 dag chudej gotowanej szynki
  • 20 dag słoniny
  • 200 ml mleka
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Umytą karkówkę pokroić w na grubą kostkę, posolić i pozostawić w chłodnym miejscu na 3 godziny.

Bułkę namoczyć w mleku.

Odcisnąć.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Wątrobę oczyścić i namoczyć w mleku na około pół godziny.

Wszystkie składniki zmialić 2 razy w maszynce do mięsa, używając sita pasztetowego.

Dodać jajka i przyprawy.

Słoninę i szynkę pokroić w drobną kostkę.

Dodać do masy.

Dokładnie wymieszać.

Formę do pasztetów natłuścić i napełnić masą.

Przykryć pokrywką.

Wstawić do większego naczynia z wodą i gotować 2 godziny na łaźni wodnej w nagrzanym do 200°C piekarniku.

Podawać na zimno z białym pieczywem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *