Pasztet mięsno-grzybowy

Składniki

  • 50 dag gotowanego mięsa i tzw. twarde jarzyny z rosołu
  • 2 grube plastry gotowanego, tłustego boczku
  • 2 cebule
  • 25 dag wątroby lub wątróbki z drobiu
  • 25 dag pieczarek
  • 2 kopiaste łyżki tartej bułki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • pieprz Cayenne
  • słodka, mielona papryka
  • przyprawa prowansalska
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • tarta bułka do posypania formy
  • oliwa lub olej

Przygotowanie

W niewielkiej ilości tłuszczu smażymy cebulę, gdy się lekko zeszkli, dodajemy lekko rozdrobnione pieczarki, przesmażamy, często mieszając. Dodajemy podzieloną na części wątróbkę, całość zasmażamy przez 3 min i odstawiamy do przechłodzenia. Przez maszynkę do mięsa dwukrotnie przepuszczamy gotowane mięso, pokrojony w kostkę boczek, gotowane tzw. twarde jarzyny z rosołu (marchew, korzeń pietruszki, seler) i zasmażoną wątróbkę wraz z cebulą i pieczarkami. Do masy dodajemy jajka, przyprawy, tartą bułkę, całość dokładnie wyrabiamy, przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką małej, podłużnej formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180°C przez godzinę lub nieco dłużej. Kto lubi potrawy bardziej tłuste, może formę do pasztetu wyłożyć cienkimi plasterkami słoniny lub, przed pieczeniem, położyć na wierzchu wiórki masła. Pasztet podajemy na zimno z ćwikłą lub pikantnym sosem, a na gorąco z dodatkiem sezonowej surówki.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *