Pasztet drobiowy

Składniki

  • po 1 kg gęsiny i udek kurczaka
  • 50 dag wątróbek drobiowych
  • 3 jaja
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • po niedużej marchewce i pietruszce
  • 2 cebule
  • 15 dag pieczarek
  • 4-5 łyżek oleju
  • lisc laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki (do kawy) sproszkowanego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • biały pieprz
  • sól

Przygotowanie

Umyte mięso wrzucić do garnka, dodać sól, marchewkę i pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy. Wlać 3 szklanki wody, przykryć i gotować na małym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie.

Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać wypłukane i osuszone wątróbki, posiekane pieczarki, chwilę razem smażyć. Wystudzone mięso dwukrotnie zemleć razem z warzywami, wątróbką, pieczarkami i cebulą. Wymieszać z jajami i śmietaną.

Przyprawić masę do smaku imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gdyby wyszła zbyt gęsta, wmieszać w nią trochę wywaru z mięsa. Przełożyć masę do natłuszczonych foremek, wstawić je do naczynia z niewielką ilością wody, przykryć folią aluminiową i piec około 60 min w temperaturze 180°C.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *