Składniki
- po 1 kg gęsiny i udek kurczaka
- 50 dag wątróbek drobiowych
- 3 jaja
- 5 łyżek gęstej śmietany
- po niedużej marchewce i pietruszce
- 2 cebule
- 15 dag pieczarek
- 4-5 łyżek oleju
- lisc laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki (do kawy) sproszkowanego imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- biały pieprz
- sól
Przygotowanie
Umyte mięso wrzucić do garnka, dodać sól, marchewkę i pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy. Wlać 3 szklanki wody, przykryć i gotować na małym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie.
Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać wypłukane i osuszone wątróbki, posiekane pieczarki, chwilę razem smażyć. Wystudzone mięso dwukrotnie zemleć razem z warzywami, wątróbką, pieczarkami i cebulą. Wymieszać z jajami i śmietaną.
Przyprawić masę do smaku imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gdyby wyszła zbyt gęsta, wmieszać w nią trochę wywaru z mięsa. Przełożyć masę do natłuszczonych foremek, wstawić je do naczynia z niewielką ilością wody, przykryć folią aluminiową i piec około 60 min w temperaturze 180°C.