Paszteciki z móżdżkiem

Składniki

Ciasto francuskie:

  • 250 g mąki
  • 250 g masła
  • 125 ml wody
  • sól
  • jajka do smarowania ciasta

Farsz:

  • 300 g móżdżku cielęcego
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 jajko
  • 2 łyżki octu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Mąkę przesiać wraz z solą, wlać zimną wodę i zagnieść ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 minut. Ochłodzone ciasto rozwałkować na kwadratowy placek, warstwa ciasta na brzegach powinna być 3 razy cieńsza niż na środku. Położyć posiekane zimne masło na środku placka, brzegi złożyć do wewnątrz jak kopertę i odstawić na 15 minut do lodówki. Ochłodzone ciasto ułożyć na oproszonej mąką stolnicy, wywałkować na prostokąt, złożyć go na troje, obrócić o 90° i rozwałkować ponownie do pierwotnych rozmiarów. Złożyć go na troje i odstawić do lodówki na 15 minut. Czynność tę powtórzyć jeszcze 4 razy, po czym rozwałkować ciasto na placek grubości 4 mm.

Móżdżek namoczyć na 30 minut w wodzie z octem, po czym usunąć błony i posiekać. Cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na rozgrzanym maśle na jasnozłoty kolor, dodać móżdżek i smażyć jeszcze 5 minut. Wbić jajko, dodać śmietanę, przyprawić pieprzem i solą.

Z rozwałkowanego ciasta wyciąć krążki foremką lub szklanką, 1 /3 krążków odłożyć, w reszcie wyciąć kieliszkiem małe kółeczka. Sklejać białkiem po trzy krążki w ten sposób, aby spód stanowił krążek pełny, na nim dwa krążki z otworkiem. Powierzchnię posmarować rozmąconym jajkiem, posmarować także małe krążki, wszystkie ułożyć na lekko oproszonej mąką blasze, piec w nagrzanym do temp. 220°C piekarniku przez 20 minut.

Po wyjęciu, otworki w ?kubeczkach” wypełnić kopiasto gorącym móżdżkiem, przykryć malutkim krążkiem, od razu podawać.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *