Składniki
Ciasto francuskie:
- 250 g mąki
- 250 g masła
- 125 ml wody
- sól
- jajka do smarowania ciasta
Farsz:
- 300 g móżdżku cielęcego
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula
- 1 łyżka śmietany
- 1 jajko
- 2 łyżki octu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Mąkę przesiać wraz z solą, wlać zimną wodę i zagnieść ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 minut. Ochłodzone ciasto rozwałkować na kwadratowy placek, warstwa ciasta na brzegach powinna być 3 razy cieńsza niż na środku. Położyć posiekane zimne masło na środku placka, brzegi złożyć do wewnątrz jak kopertę i odstawić na 15 minut do lodówki. Ochłodzone ciasto ułożyć na oproszonej mąką stolnicy, wywałkować na prostokąt, złożyć go na troje, obrócić o 90° i rozwałkować ponownie do pierwotnych rozmiarów. Złożyć go na troje i odstawić do lodówki na 15 minut. Czynność tę powtórzyć jeszcze 4 razy, po czym rozwałkować ciasto na placek grubości 4 mm.
Móżdżek namoczyć na 30 minut w wodzie z octem, po czym usunąć błony i posiekać. Cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na rozgrzanym maśle na jasnozłoty kolor, dodać móżdżek i smażyć jeszcze 5 minut. Wbić jajko, dodać śmietanę, przyprawić pieprzem i solą.
Z rozwałkowanego ciasta wyciąć krążki foremką lub szklanką, 1 /3 krążków odłożyć, w reszcie wyciąć kieliszkiem małe kółeczka. Sklejać białkiem po trzy krążki w ten sposób, aby spód stanowił krążek pełny, na nim dwa krążki z otworkiem. Powierzchnię posmarować rozmąconym jajkiem, posmarować także małe krążki, wszystkie ułożyć na lekko oproszonej mąką blasze, piec w nagrzanym do temp. 220°C piekarniku przez 20 minut.
Po wyjęciu, otworki w ?kubeczkach” wypełnić kopiasto gorącym móżdżkiem, przykryć malutkim krążkiem, od razu podawać.