Składniki
Ciasto półkruche:
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 6 łyżek zimnej wody
- sól
- jajko do smarowania
- tłuszcz do smarowania formy
Farsz:
- 300 g pieczonego kurczaka
- 100 g pieczarek
- 1,5 łyżki masła
- 2 żółtka
- 25 ml białego wina
- sól
- pieprz
- estragon
Przygotowanie
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą. Dodać zimne masło i drobno posiekać ostrym nożem, mieszając jednocześnie z mąką. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na placek grubości 4 mm.
Mięso z kurczaka zemleć w maszynce, pieczarki oczyścić, opłukać i posiekać. Podsmażyć na rozgrzanym maśle, dodać mielone mięso, żółtka i wino, podsmażyć 2 minuty, zdjąć z ognia, przyprawić solą, pieprzem i estragonem.
Z połowy rozwałkowanego ciasta wyciąć szklanką krążki, z drugiej połowy wyciąć nieco mniejsze krążki, posługując się mniejszą szklaneczką. Na większe krążki ułożyć półkuliste kopczyki farszu, przykryć mniejszym krążkiem i zlepić smarując cienko białkiem. Paszteciki posmarować rozmąconym jajkiem, ułożyć na natłuszczonej blasze. Wstawić do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika i piec przez 25 minut. Podawać gorące.