Paszteciki z kurczakiem i pieczarkami

Składniki

Ciasto półkruche:

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 6 łyżek zimnej wody
  • sól
  • jajko do smarowania
  • tłuszcz do smarowania formy

Farsz:

  • 300 g pieczonego kurczaka
  • 100 g pieczarek
  • 1,5 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • 25 ml białego wina
  • sól
  • pieprz
  • estragon

Przygotowanie

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą. Dodać zimne masło i drobno posiekać ostrym nożem, mieszając jednocześnie z mąką. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na placek grubości 4 mm.

Mięso z kurczaka zemleć w maszynce, pieczarki oczyścić, opłukać i posiekać. Podsmażyć na rozgrzanym maśle, dodać mielone mięso, żółtka i wino, podsmażyć 2 minuty, zdjąć z ognia, przyprawić solą, pieprzem i estragonem.

Z połowy rozwałkowanego ciasta wyciąć szklanką krążki, z drugiej połowy wyciąć nieco mniejsze krążki, posługując się mniejszą szklaneczką. Na większe krążki ułożyć półkuliste kopczyki farszu, przykryć mniejszym krążkiem i zlepić smarując cienko białkiem. Paszteciki posmarować rozmąconym jajkiem, ułożyć na natłuszczonej blasze. Wstawić do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika i piec przez 25 minut. Podawać gorące.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *