Składniki
- 8 parówek
- 8 cienkich plastrów żółtego sera(gouda, ementaler)
- 1/2 szklanki gęstej śmietany 22-proc.
- łyżka masła
- 1-2 łyżeczki musztardy
- 4 pomidory
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Włączyć piekarnik, by nagrzał się do temperatury 220°C. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Każdą parówkę po zdjęciu osłonki owinąć plastrem żółtego sera i włożyć do przygotowanego naczynia.
W kubeczku wymieszać śmietanę z musztardą, solą i pieprzem, zalać roladki i wstawić je na górną półkę piekarnika na 10 min. W tym czasie sparzyć pomidory i po zdjęciu skórki przekroić na połówki.
Podpieczone roladki wyjąć z piekarnika, na każdej umieścić połówkę pomidora i ponownie wstawić je cło piekarnika na 10 min. W tym czasie przygotować zieloną sałatę mieszaną.
Parówki można zastąpić zrolowanymi plasterkami szynki.