Parówki zapiekane z serem i pomidorami

Składniki

  • 8 parówek
  • 8 cienkich plastrów żółtego sera(gouda, ementaler)
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 22-proc.
  • łyżka masła
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • 4 pomidory
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Włączyć piekarnik, by nagrzał się do temperatury 220°C. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Każdą parówkę po zdjęciu osłonki owinąć plastrem żółtego sera i włożyć do przygotowanego naczynia.

W kubeczku wymieszać śmietanę z musztardą, solą i pieprzem, zalać roladki i wstawić je na górną półkę piekarnika na 10 min. W tym czasie sparzyć pomidory i po zdjęciu skórki przekroić na połówki.

Podpieczone roladki wyjąć z piekarnika, na każdej umieścić połówkę pomidora i ponownie wstawić je cło piekarnika na 10 min. W tym czasie przygotować zieloną sałatę mieszaną.

Parówki można zastąpić zrolowanymi plasterkami szynki.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *