Składniki
- 25 dag makaronu świderki
- 4 parówki
- 40 dag białych części porów
- puszka pomidorów w zalewie
- łyżka oleju
- 3 łyżki margaryny
- 10 dag żółtego sera
- posiekana bazylia lub natka pietruszki
- bułka tarta
Przygotowanie
Pory myjemy. Kroimy w talarki i szklimy na margarynie. Pomidory rozgniatamy widelcem lub miksujemy i dodajemy do porów. Dusimy 5-10 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojone w talarki parówki i połowę zieleniny. Chwilę dusimy, mieszając. Ser kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody z łyżką oleju. Przelewamy zimną wodą i mieszamy z sosem parówkowym i serem.
Przekładamy do wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 20-30 minut w temperaturze 180 °C. Przed podaniem posypujemy pozostałą zieleniną.
Zamiast pomidorów z puszki możemy wykorzystać świeże.
Część sera możemy odłożyć i posypać nim potrawę pod koniec zapiekania, utworzy się wtedy apetyczna skórka.
Zamiast parówek można użyć kiełbasek frankfurterek, ale trzeba je pokroić w niewielkie kawałki.