Parówki w pomidorach i porach

Składniki

  • 25 dag makaronu świderki
  • 4 parówki
  • 40 dag białych części porów
  • puszka pomidorów w zalewie
  • łyżka oleju
  • 3 łyżki margaryny
  • 10 dag żółtego sera
  • posiekana bazylia lub natka pietruszki
  • bułka tarta

Przygotowanie

Pory myjemy. Kroimy w talarki i szklimy na margarynie. Pomidory rozgniatamy widelcem lub miksujemy i dodajemy do porów. Dusimy 5-10 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojone w talarki parówki i połowę zieleniny. Chwilę dusimy, mieszając. Ser kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody z łyżką oleju. Przelewamy zimną wodą i mieszamy z sosem parówkowym i serem.

Przekładamy do wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 20-30 minut w temperaturze 180 °C. Przed podaniem posypujemy pozostałą zieleniną.

Zamiast pomidorów z puszki możemy wykorzystać świeże.

Część sera możemy odłożyć i posypać nim potrawę pod koniec zapiekania, utworzy się wtedy apetyczna skórka.

Zamiast parówek można użyć kiełbasek frankfurterek, ale trzeba je pokroić w niewielkie kawałki.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *