Składniki
- 600 g parówek
- 500 g mąki
- 300 g masła
- 100 g sera cheddar
- 2 łyżki margaryny
- tymianek
- papryka
- sól
Przygotowanie
Mąkę i 100 g masła posiekać nożem, dodać sól i 2 łyżki wody, zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na 30 minut. Następnie na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na duży kwadrat grubości 3-4 mm. Na środku ciasta położyć kawałeczki masła, rogi kwadratu złożyć do środka. Powstały w ten sposób placek ugnieść wałkiem, lecz nie rozwałkować. Znów położyć na środku ciasta kawałeczki masła i złożyć rogi placka do środka. Czynność tę powtórzyć kilkakrotnie.
Wreszcie rozwałkować placek na grubość 5 mm, pokroić na prostokąty, na każdym położyć połowę obranej parówki (przekrojonej w poprzek) i zawinąć ją w ciasto, nie zalepiając boków. Na wierzchu położyć cienki plasterek sera, posypać tymiankiem i papryką. Parówki w cieście ułożyć na wysmarowanej margaryną blasze i wstawiać do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor 30?40 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po-dawać z bulionem lub barszczem czystym.
Polecam wszystkim to danie, bardzo łatwo jest je przygotować (mimo iż opis wydaje się skomplikowany), jest stosunkowo tanie i smakuje wyśmienicie. Tylko najlepiej kupić jakieś dobre parówki, bo jak się kupi najtańsze jakie mogą być to wiadomo że nie będzie takie dobre jak z lepszymi parówkami.