Paprykarz z kurczaka

Składniki

  • 4 niewielkie filety z piersi kurczaka
  • 1 szklanka śmietany
  • 25 dag małych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka zielonego groszku konserwowego
  • 2 marynowane papryczki
  • 1 łyżka pikantnego keczupu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • słodka mielona papryka
  • ostra mielona papryka
  • szczypta pieprzu Cayenne
  • sól
  • pieprz
  • olej i smalec (pół na pół)
  • mąka krupczatka do panierowania
  • zielenina

Przygotowanie

Porcje kurczaka oprószyć przyprawami wymieszanymi z mąką i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, ru­mieniąc z obu stron.

Pod koniec smażenia dorzucić posiekaną cebulę, całość zasmażyć, uważając, by ce­bula się tylko zeszkliła, przełożyć mięso do rondla z grubym dnem.

Mięso w rondlu podlać 2 łyżkami wody lub rosołu, naczynie przykryć i dusić na nie­wielkim ogniu.

Po 10 minutach dodać koncentrat, keczup, całe pieczarki, odsączony groszek i drobno pokrojone, marynowane papryczki.

Gdy składniki będą miękkie, dodać spienioną śmietanę, podgrzać i, gdy trzeba, doprawić do smaku.

Sos gotować około 3 minuty na niewielkim ogniu (powinien mieć piękny, czerwony kolor i wyraźny, pi­kantny, z przebijającą nutą pomidorów smak).

Podawać lekko posypany posiekaną zieleniną, z dodatkiem wszelkiego rodzaju klusek, kluseczek i ma­karonów oraz delikatnie przyprawionej, sezonowej surówki.

 

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *