Składniki
- 4 niewielkie filety z piersi kurczaka
- 1 szklanka śmietany
- 25 dag małych pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 puszka zielonego groszku konserwowego
- 2 marynowane papryczki
- 1 łyżka pikantnego keczupu
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- słodka mielona papryka
- ostra mielona papryka
- szczypta pieprzu Cayenne
- sól
- pieprz
- olej i smalec (pół na pół)
- mąka krupczatka do panierowania
- zielenina
Przygotowanie
Porcje kurczaka oprószyć przyprawami wymieszanymi z mąką i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
Pod koniec smażenia dorzucić posiekaną cebulę, całość zasmażyć, uważając, by cebula się tylko zeszkliła, przełożyć mięso do rondla z grubym dnem.
Mięso w rondlu podlać 2 łyżkami wody lub rosołu, naczynie przykryć i dusić na niewielkim ogniu.
Po 10 minutach dodać koncentrat, keczup, całe pieczarki, odsączony groszek i drobno pokrojone, marynowane papryczki.
Gdy składniki będą miękkie, dodać spienioną śmietanę, podgrzać i, gdy trzeba, doprawić do smaku.
Sos gotować około 3 minuty na niewielkim ogniu (powinien mieć piękny, czerwony kolor i wyraźny, pikantny, z przebijającą nutą pomidorów smak).
Podawać lekko posypany posiekaną zieleniną, z dodatkiem wszelkiego rodzaju klusek, kluseczek i makaronów oraz delikatnie przyprawionej, sezonowej surówki.