Paprykarz wilanowski

Składniki

  • 50 dag mięsa pokrojonego w kostkę
  • 5 średnich cebul
  • 2 duże strąki kolorowej papryki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 puszka pomidorów w zalewie lub 50 dag pomidorów uprzednio obranych ze skórki
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • sok z cytryny
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, oregano, bazylia)
  • warzywna przyprawa typu vegeta
  • sól
  • pieprz cayenne lub mielona papryka
  • olej

Przygotowanie

Pokrojone mięso skropić sokiem z cy­tryny i natrzeć przyprawą warzywną oraz pieprzem. Zawinąć w folię spoży­wczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Następnie obtoczyć w mące i obramienie na tłuszczu. Z papryki usu­nąć gniazda nasienne, pokroić ją w wą­skie paski.

Cebulę drobno posiekać i udusić na oleju (bez rumienienia), do­dać paprykę, a następnie rozgniecione widelcem pomidory z zalewą, połowę zieleniny i wreszcie mięso – sos powi­nien je przykrywać.

Doprawić do smaku. Dusić na małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie. Śmietanę wymieszać z po­zostałą mąką, dodać do mięsa i, stale mieszając, podgrzewać na małym ogniu do chwili gdy sos zgęstnieje. Ewentua­lnie doprawić i wymieszać z pozostałą posiekaną zieleniną.

Podawać najlepiej z ryżem albo kaszą na sypko lub z tłu­czonymi ziemniakami.

Jeśli korzystamy z kostki sojowej, należy przed jej doda­niem gotować sos około 20 minut – po­winien stracić zapach surowizny i nieco zgęstnieć.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *