Składniki
- 2-3 strąki kolorowej papryki
- 50 dag mięsa bez kości (wieprzowe, wołowe)
- 1-2 cebule
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżka mąki pszennej
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia)
- warzywna przyprawa do zup typu vegeta
- sok z cytryny
- 1/2 szklanki śmietany
- sól
- mielona papryka
Przygotowanie
Mięso natrzeć sokiem z cytryny, papryką i solą. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce tłuszczu.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paseczki i dodać do cebuli, dusić do miękkości. Przełożyć do rondelka. Mięso obtoczyć w mące, obrumienić ze wszystkich stron na reszcie tłuszczu, dodać do cebuli i zalać wodą z dodatkiem szczypty przyprawy warzywnej, tak aby płyn zaledwie przykrywał mięso.
Dusić do miękkości na małym ogniu, w miarę potrzeby uzupełniając płyn. Dodać śmietanę i wymieszać na małym ogniu, nie dopuszczając jednak do wrzenia. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną. Podawać z ziemniakami puree, ryżem lub kaszą na sypko.
Można także wykorzystać orientalny wynalazek – kaszkę kuskus, którą najłatwiej przygotować – wystarczy zalać ją gorącą wodą ze szczyptą warzywnej przyprawy lub, jeszcze lepiej rosołem z kostki i odstawić na kwadrans.