Paprykarz kozienicki

Składniki

  • 2-3 strąki kolorowej papryki
  • 50 dag mięsa bez kości (wieprzowe, wołowe)
  • 1-2 cebule
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia)
  • warzywna przyprawa do zup typu vegeta
  • sok z cytryny
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól
  • mielona papryka

 

Przygotowanie

Mięso natrzeć sokiem z cytryny, papryką i solą. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na pół  godziny. Cebulę pokroić w kostkę i ze­szklić na 1 łyżce tłuszczu.

Paprykę oczyś­cić z gniazd nasiennych, pokroić w paseczki i dodać do cebuli, dusić do miękko­ści. Przełożyć do rondelka. Mięso obto­czyć w mące, obrumienić ze wszystkich stron na reszcie tłuszczu, dodać do cebuli i zalać wodą z dodatkiem szczypty przy­prawy warzywnej, tak aby płyn zaledwie przykrywał mięso.

Dusić do miękkości na małym ogniu, w miarę potrzeby uzupeł­niając płyn. Dodać śmietanę i wymieszać na małym ogniu, nie dopuszczając jednak do wrzenia. Przed podaniem obficie po­sypać posiekaną zieleniną. Podawać z zie­mniakami puree, ryżem lub kaszą na syp­ko.

Można także wykorzystać orientalny wynalazek – kaszkę kuskus, którą najłat­wiej przygotować – wystarczy zalać ją go­rącą wodą ze szczyptą warzywnej przy­prawy lub, jeszcze lepiej rosołem z kostki i odstawić na kwadrans.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *