Paprykarz cielęcy

Składniki

  • 75 dag cielęciny (bez kości)
  • 15 dag śmietany
  • 2 łyżki smalcu
  • kawałek ostrej papryczki (lub 2-3 papryki)
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 2-3 pomidory lub 1 łyżka koncentratu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Mięso oczyścić z nadmiaru żyłek i błon, opłukać, pokroić w dużą kostkę, natrzeć solą, pieprzem i posypać mąką.

Na dużej patelni rozgrzać smalec, włożyć mięso i na silnym ogniu obsmażyć na rumiano.

Przełożyć do rondla, a na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć pokrojoną w krążki cebulę dodając mieloną paprykę.

Po chwili dodać obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory lub koncentrat pomidorowy.

Smażyć około 5 minut i przełożyć do rondla z mięsem.

Dodać kawałek ostrej papryczki lub pokrojone w krążki, wypestkowane strąki świeżej papryki.

Dusić pod przykryciem 30 minut.

Gdy mięso jest prawie miękkie wlać śmietanę i jeszcze chwilę dusić.

Potrawę podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub makaronem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *