Składniki
- 75 dag cielęciny (bez kości)
- 15 dag śmietany
- 2 łyżki smalcu
- kawałek ostrej papryczki (lub 2-3 papryki)
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- 2-3 pomidory lub 1 łyżka koncentratu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Mięso oczyścić z nadmiaru żyłek i błon, opłukać, pokroić w dużą kostkę, natrzeć solą, pieprzem i posypać mąką.
Na dużej patelni rozgrzać smalec, włożyć mięso i na silnym ogniu obsmażyć na rumiano.
Przełożyć do rondla, a na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć pokrojoną w krążki cebulę dodając mieloną paprykę.
Po chwili dodać obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory lub koncentrat pomidorowy.
Smażyć około 5 minut i przełożyć do rondla z mięsem.
Dodać kawałek ostrej papryczki lub pokrojone w krążki, wypestkowane strąki świeżej papryki.
Dusić pod przykryciem 30 minut.
Gdy mięso jest prawie miękkie wlać śmietanę i jeszcze chwilę dusić.
Potrawę podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub makaronem.