Papryka nadziewana

Składniki

  • 8-12 strąków papryki
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • jajko
  • 3 łyżki tartej bułki
  • główka czosnku
  • 500 g warzyw mieszanych (marchewka, pietruszka, seler)
  • 200 g cebuli
  • 4 łyżki oleju
  • 6 łyżek siekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Mięso wymieszać z tartą bułką, dodać jajko, 3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki i 3-4 ząbki roztartego z solą czosnku. Masę dokładnie wyrobić, dodając 2-3 łyżki wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Paprykę umyć, odkroić u nasady szypułki, oczyścić z pestek, wypłukać. Wnętrze strąków lekko osolić, a następnie wypełnić nadzieniem. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, poszatkować w paski. Cebule obrać, opłukać, pokroić w piórka, połączyć z warzywami, osolić. Połowę przygotowanych warzyw ułożyć na dnie rondla.

Na warstwie warzyw ułożyć strąki papryki, przykryć pozostałymi warzywami, skropić olejem, podlać szklanką wrzącej wody, przykryć, dusić na małym ogniu 40 minut. W miarę potrzeby podlewać wodą. Pod koniec duszenia dodać drobno posiekany czosnek. Sos warzywny przyprawić do smaku solą i pieprzem. Uduszoną paprykę wyłożyć na półmisek, obłożyć warzywami, posypać siekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami z wody.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *