Panierowane kotlety w sosie rodzynkowym

Składniki

  • 8 kotletów wieprzowych
  • 1 jajko
  • 2  szklanki tartej bułki
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju

Sos:

  • 1/2 szklanki rodzynków
  • 1 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 3  łyżki brązowego cukru
  • 1  łyżka mączki ziemniaczanej
  • 2  łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta ziela angielskiego

Przygotowanie

Rozmącić jajko z mlekiem.

Zanurzyć kotlety w mące, a następnie w jajku.

Panierować w tartej bułce.

Rozgrzać olej na patelni.

Usmażyć na nim kotlety.

Przygotowanie sosu:

Rozprowadzić mączkę w wodzie.

Rozpuścić cukier w soku pomarańczowym.

Sok podgrzać w rondelku.

Dodać sok z cytryny i przyprawy.

Dodać rodzynki i gotować na małym ogniu przez 5 minut.

Dodać wodę z mączką.

Wolno gotować do zagęszczenia.

Przed podaniem polać kotlety sosem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *