Składniki
- 8 kotletów wieprzowych
- 1 jajko
- 2 szklanki tartej bułki
- 1/3 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
Sos:
- 1/2 szklanki rodzynków
- 1 1/4 szklanki soku pomarańczowego
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka mączki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta ziela angielskiego
Przygotowanie
Rozmącić jajko z mlekiem.
Zanurzyć kotlety w mące, a następnie w jajku.
Panierować w tartej bułce.
Rozgrzać olej na patelni.
Usmażyć na nim kotlety.
Przygotowanie sosu:
Rozprowadzić mączkę w wodzie.
Rozpuścić cukier w soku pomarańczowym.
Sok podgrzać w rondelku.
Dodać sok z cytryny i przyprawy.
Dodać rodzynki i gotować na małym ogniu przez 5 minut.
Dodać wodę z mączką.
Wolno gotować do zagęszczenia.
Przed podaniem polać kotlety sosem.