Składniki
- 225 g małży
- 225 g ostryg
- 1 kg kawałków kurczaka
- 1 szklanka mąki z przyprawami
- 1/2 szklanki oleju
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- 1 zielona papryka, pokrojona w plasterki
- 3 łodygi selera, pokrojone w kostką
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki szafranu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
- 1,5 l rosołu z kurczaka
- 2 szklanki białego wina
- 2 szklanki miąższu pomidorów
- 3 szklanki długoziarnistego ryżu
- 454 g mięsa z nóg i szczypców kraba
- 454 g krewetek, obranych z żyłek i skorupek
- 225 g szynki, pokrojonej w kostkę
- 2 szklanki groszku
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 190°C.
Oczyścić małże i ostrygi.
Kurczaka posypać mąką z przyprawami. W dużym rondlu lub brytfannie rozgrzać olej. Przyrumienić mięso kurczaka. Dodać cebulę, zieloną paprykę, seler i czosnek. Dusić, tak długo aż warzywa będą miękkie, wyjąć mięso z rondla i odsączyć nadmiar tłuszczu.
Wsypać przyprawy i smażyć przez 1 minutę. Dodać rosół z kurczaka, wino i pomidory. Zagotować.
Ryż włożyć do dużego żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułożyć mięso z kurczaka, małże, mięso kraba, krewetki, szynkę i groszek.
Zalać potrawę rosołem. Piec w piekarniku przez około 30 minut. Nie mieszać.
Wyjąć z piekarnika. Przykryć i odstawić na 10 minut przed podaniem.
Paella