Paella

Składniki

  • 225 g małży
  • 225 g ostryg
  • 1 kg kawałków kurczaka
  • 1 szklanka mąki z przyprawami
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 1 zielona papryka, pokrojona w plasterki
  • 3 łodygi selera, pokrojone w kostką
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
  • 1,5 l rosołu z kurczaka
  • 2 szklanki białego wina
  • 2 szklanki miąższu pomidorów
  • 3 szklanki długoziarnistego ryżu
  • 454 g mięsa z nóg i szczypców kraba
  • 454 g krewetek, obranych z żyłek i skorupek
  • 225 g szynki, pokrojonej w kostkę
  • 2 szklanki groszku

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 190°C.

Oczyścić małże i ostrygi.

Kurczaka posypać mąką z przyprawami. W dużym rondlu lub brytfannie rozgrzać olej. Przyrumienić mięso kurczaka. Dodać cebulę, zieloną paprykę, seler i czosnek. Dusić, tak długo aż warzywa będą miękkie, wyjąć mięso z rondla i odsączyć nadmiar tłuszczu.

Wsypać przyprawy i smażyć przez 1 minutę. Dodać rosół z kurczaka, wino i pomidory. Zagotować.

Ryż włożyć do dużego żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułożyć mięso z kurczaka, małże, mięso kraba, krewetki, szynkę i groszek.

Zalać potrawę rosołem. Piec w piekarniku przez około 30 minut. Nie mieszać.
Wyjąć z piekarnika. Przykryć i odstawić na 10 minut przed podaniem.

 Paella
Paella

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *